Wniosek o przedłużenie a KDR w innej gminie - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
Wybrane tematy:
Opowiedz o swych traumatycznych przeżyciach z SI KDR Duplikat, krok po kroku Małżeństwo bez wspólnych dzieci zamiast nazwisko imię KDR- dziecko niepełnosprawne osoba wcześniej była posiadaczem KDR

Napisano: 18 wrz 2023, 10:42

Pełnoletni członek rodziny złożył wniosek o przedłużenie KDR w związku z kontynuacją nauki. Przy wprowadzaniu wniosku okazało się, że KDR wydana w innej gminie. Wiem, że przy zmianie gminy trzeba zmienić KDR. Może teraz zadzwonić do matki która z nim była i dopytać o miejsce zamieszkania, a wtedy wniosek o nową KDR dla całej rodziny?
Proszę o pomoc
tux
Praktykant
Od: 05 cze 2018, 9:12
Zajmuję się: PS

Napisano: 19 wrz 2023, 13:01

a z wniosku wynika, że reszta już tam nie mieszka? studiujący mógł zamieszkać w innej gminie... ja bym aż tak nie wnikała w życie obywateli odbierając karty podpisują się pod konkretnymi przesłankami ustawy, w tym co trzeba zrobić gdy zmienia się miejsce zamieszkania :D wiem, że nikt tego nie czyta i nie wie/nie pamięta, bo karta jest przecież ogólnopolska! no ale... studiujący niech kartę dostanie, a reszta kiedyś jeszcze się odezwie pewnie (jakieś duplikaty np. :P)
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 21 wrz 2023, 13:04

W sumie racja. Tylko jak dochodzę do momentu wyboru rodziny, to wrzucam ją do istniejącej w innej gminie czy tworzę nową rodzinę u siebie?
tux
Praktykant

Napisano: 21 wrz 2023, 13:11

tux pisze:
21 wrz 2023, 13:04
W sumie racja. Tylko jak dochodzę do momentu wyboru rodziny, to wrzucam ją do istniejącej w innej gminie czy tworzę nową rodzinę u siebie?
Niezależnie co zrobisz u Ciebie i tak utworzy nową rodzinę i nada nowy numer.
Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 21 wrz 2023, 13:26

Dzięki bardzo ;)
tux
Praktykant

Napisano: 21 wrz 2023, 13:45

w przypadku połączenia rodzin z różnych gmin będzie możliwość wyświetlania kart dzieci przez rodziców! wiem, że nie dla wszystkich przypadków będzie to mieć znaczenie, ale szczególnie gdy mowa o młodszych dzieciach i np. rodzinach, które się "rozdzieliły" poprzez rozwód i zamieszkanie w różnych gminach, często drugiemu rodzicowi zależy na wyświetlaniu wszystkich swoich dzieci - wiadomo, najczęściej dzieci spędzają czas z drugim rodzicem, który chciałby korzystać ze zniżek w wygodny sposób.
także warto wybrać tą rodzinę z innej gminy, a numer właśnie i tak będzie nasz, własny ;)
wspominam o tym, bo dosłownie parę dni temu pojawił się znowu taki problem, a wtedy jedyną opcją jest unieważnienie kart i wprowadzenie wniosku od nowa, z ręki... :roll:
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x