wniosek o środki na zadania algorytmowe - System Obsługi Wsparcia finansowanego ze środków PFRON - SOW

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 31 gru 2021, 13:37

Milosz90 pisze:U mnie dyrektor, zastępca i kierownik działu wyświetlają się tam, ponieważ są realizatorami rozszerzonymi w naszej jednostce. Też żadne z nich nie ma zaznaczonego aktywnego upoważnienia, a dyrektor i zastępca podpisują normalnie umowy.
Jeśli dobrze zrozumiałem czytając instrukcję SOWu to właśnie to upoważnienie musi być aktywne aby podpisywać wnioski o środki PFRON. Jeśli jestem w błędzie to mnie poprawcie.
Jeśli tak jest to informacja w SOW o osobach upoważnionych do podpisywania umów wprowadza w błąd bo umowy to nie to samo co wnioski o środki... U nas do tej pory dyrektorka i zastępca podpisywały wniosek o środki (księgowość przygotowywała w formie papierowej i to było wysyłane do Warszawy) i kierując się tym wystąpiłam do SOW o nadanie im uprawnień do ściągania środków.
lena8
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:25
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 31 gru 2021, 13:58

U góry zakładka nazywa się "podpisywanie dokumentów" co by było prawidłowe, ale niżej faktycznie jest zapis o osobach uprawnionych do podpisywania umów. Nie rozumiem.

My do tej pory przygotowywaliśmy zapotrzebowanie na środki z reh. społecznej, przekazywaliśmy do PUPu, oni uzupełniali swoje, przekazywali do prezydenta i dalej do PFRONu.

W tym roku ja będę robił wnioski o środki i się zastanawiam jak to będzie wyglądało w praktyce.

Wasza dyrekcja ma jakieś upoważnienie do zamawiania środków? Nasz ma do rozpatrywania wniosków, podpisywania umów, rozliczania itd, ale nie do zamawiania środków, dlatego mam wątpliwości.
Milosz90
Referent
Od: 06 mar 2020, 9:00
Zajmuję się: Dział rehabilitacji społecznej osób niepełnosprawnych - sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, Aktywny Samorząd

Napisano: 01 sty 2022, 20:47

To po kolei...
U nas zapotrzebowanie podpisywal Dyrektor PCPR na mocy "papierowego" upoważnienia zarządu.
Wyslalismy wniosek do SOW i też nie mogę znaleźć w systemie czy jest ok czy nie.

Rozumiem że mam szukać upoważnienia z poziomu powiatu a nie PCPR, tak?
Znalazłam tam upoważnienie Dyrektora, ale przy informacji o aktywnych upoważnieniach jest zaznaczona opcja "NIE", ale można zmienić na "TAK" podając nr upoważnienia i datę obowiązywania wybieraną z "kalendarzyka".
Sami mamy to uzupełniać? I co tu wpisać, jeśli upoważnienie nie ma daty granicznej bo jest wydane na okres nie dłużej niż do piastowania funkcji dyrektora?
Pcprnowa
Referent
Od: 01 cze 2017, 10:28
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 02 sty 2022, 13:30

Pcprnowa pisze:
01 sty 2022, 20:47
To po kolei...
U nas zapotrzebowanie podpisywal Dyrektor PCPR na mocy "papierowego" upoważnienia zarządu.
Wyslalismy wniosek do SOW i też nie mogę znaleźć w systemie czy jest ok czy nie.

Rozumiem że mam szukać upoważnienia z poziomu powiatu a nie PCPR, tak?
Znalazłam tam upoważnienie Dyrektora, ale przy informacji o aktywnych upoważnieniach jest zaznaczona opcja "NIE", ale można zmienić na "TAK" podając nr upoważnienia i datę obowiązywania wybieraną z "kalendarzyka".
Sami mamy to uzupełniać? I co tu wpisać, jeśli upoważnienie nie ma daty granicznej bo jest wydane na okres nie dłużej niż do piastowania funkcji dyrektora?
Numeru upoważnienia i daty ważności nie trzeba wpisywać. Nie jest to wymagane przez system.

Też nie wiem czy możemy to robić sami i czy faktycznie to wystarczy do złożenia wniosku o środki.

Nie wiem też na którym poziomie ma być to upoważnienie. Jeśli Wasz dyrektor podpisuje zapotrzebowanie to chyba upoważnienie na poziomie PCPR. Ale... Kto u Was zajmuje się rehabilitacją zawodową?
My musimy zamawiać środki razem z PUPem, więc nie wiem czy nawet jeśli nasz dyrektor miałby upoważnienie do zamawiania środków to mógłby zamawiać też dla rehabilitacji zawodowej.

Z kierowniczką rozmawialiśmy, że chyba trzeba będzie założyć konto prezydentowi na poziomie miasta i to on sam będzie zatwierdzał zapotrzebowanie.

Tak wiele pytań i niejasności. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce.
Milosz90
Referent
Od: 06 mar 2020, 9:00
Zajmuję się: Dział rehabilitacji społecznej osób niepełnosprawnych - sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, Aktywny Samorząd

Napisano: 02 sty 2022, 16:43

A cz ktoś już składał taki wniosek?? Może wystarczy jak dyrektor podpisze podpisem elektronicznym. Przecież papierowo też podpisywał dyrektor więc PFRON ma info o upoważnieniach. Jak nie przesla środków to powiedzą co uzupełnić, lub sami to uzupełnią. Czy wszystkie pup będą miały dostęp do wniosków które prowadzą PCPR??
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Napisano: 03 sty 2022, 9:09

U nas Pani Dyrektor od kilku lat ma upoważnienie od starosty do podejmowania decyzji związanych z realizacją AS i zadań ustawowych. Aby podpisać wniosek o środki musiała mieć nadane specjalne uprawnienia do podpisania tego wniosku na poziomie Powiatu, które nadaje zespół SOW na podstawie wysłanego przeze mnie wniosku o nadanie uprawnień. Po nadaniu uprawnień dostałam od nich na e-mail potwierdzenie nadania tych uprawnień (zajęło im to jeden dzień). Pomimo, że Pani Dyrektor ma nadane uprawnienia, to w zakładce rejestry nie ma również odhaczone, że posiada jakiekolwiek upoważnienia.
Asia15
Stażysta
Od: 23 paź 2020, 11:41
Zajmuję się: Aktywny samorząd

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x