wniosek o udostępnienie danych jaka podstawa prawna - Ochrona Danych Osobowych

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 30 gru 2020, 17:08

Dzień dobry. Przypadek dotyczy klientki, która zarzuca Urząd Gminy pismami-skargami wszelkiej treści. W kontakcie telefonicznym z pracownikiem socjalnym OPS-u zajmującym się tą klientką dowiaduję się, że klientka ta ma sądownie wyznaczonego kuratora do załatwiania wszystkich spraw urzędowych (w urzędach państwowych, samorządowych i jednostkach podległych), ponieważ została ona częściowo ubezwłasnowolniona (chociaż w żadnej wcześniej korespondencji uzyskanej od OPSu w sprawie klientki nie udzielono mi tej informacji). Pracownik socjalny przyznaje, że aby móc udzielić mi takiej informacji na piśmie potrzebuje od Urzędu otrzymać Wniosek o udostępnienie danych osobowych ze wskazaniem podstawy prawnej. Zajmuję się profilaktyką, nie świadczeniami, zresztą klientka nie pobiera żadnych świadczeń itp. z Urzędu.
1. Jaką mogę wskazać podstawę prawną w takim wniosku o udostepnienie danych?
2. Czy wniosek powinnam skierować do OPSu czy bezpośrednio do właściwego Sądu Rejonowego?
3. Czy kurator nie ma obowiązku informować w zaistniałej sytuacji lokalnych urzędów o wyroku dot. osoby objętej tego typu kuratelą?
Majorka
Praktykant
Od: 30 gru 2020, 16:43
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x