wniosek o umorzenie art 30 - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 15 lip 2014, 13:19

Dłużnik złożył wniosek do OWW o umorzenie wypłaconego FA. OWW przeslał mi wniosek "przeprowadzenie wywiadu środowiskowego" gdyż dłużnik mieszka na naszym terenie a ja jestem OWD . Obecnie nie prowadze działań wobec dłużnika wiec nie znam aktualnej sytuacji dłużnika.
KTO MA USTALIĆ SYTUACJĘ DOCHODOWĄ I RODZINNĄ DŁUŻNIKA ? PRACOWNIK SOCJALNY NA WYWIADZIE CZY JA WZYWAM DŁUŻNIKA I PRZEPROWADZAM Z NIM WYWIAD ALIMENTACYJNY Z FUNDUSZU ?
eska 1

Napisano: 15 lip 2014, 13:44

Bardzo proszę o jakiś wzór. Sprawa pilna.
samanta.ops

Napisano: 15 lip 2014, 13:46

Ty idziesz i przeprowadzasz wywiad środowiskowy w miejscu zamieszkania dłużnika. Musisz pozbierać wszelkie decyzje z Urzędu Pracy, ZUS-u czy od pracodawcy. Całość odsyłasz do OWW.
samanta.ops

Napisano: 16 lip 2014, 10:07

Do Samanty.
a ja tak sobie nad tym myślę, że do takiego postępowania o jakim piszesz nie ma podstaw. Wywiad środowiskowy jest w pomocy społecznej a pracownika socjalnego żaden przepis nie zobowiązuje do robienia wywiadu dla potrzeb OWW ani OWD.
Pracownik OWD wywiad przeprowadza tylko na podst. art 4 ust 1 czyli po otrzymaniu wniosku OWW o przyznaniu FA, jeśli wierzyciel nie ma prawa do FA a złożył taki wniosek o podjęcie działań wobec dłuznika.
Żaden przepis nie wskazuje że OWD bada sytuację rodzinną i dochodową dłużnika, który złożył wniosek o umorzenie .

MOIM ZDANIEM TO DŁUŻNIK MUSI PRZEDSTAWIĆ SAM OWW SWOJĄ SYTUACJĘ DOCHODOWĄ I RODZINNĄ (OSOBIŚCIE LUB NA PIŚMIE , DOŁĄCZAJĄC STOSOWNE DOKUMENTY) WSKAZUJĄCĄ , IŻ JEST PODSTAWA DO UMORZENIA , W KOŃCU TO ON CHCE ŻEBY MU UMORZYĆ I TO JEST W JEGO INTERESIE

Moim zdaniem wzywanie dłużnika przez OWD celem zbadania jego sytuacji dochodowej i rodzinnej lub wysyłanie do niego pracownika socjalnego nie znajduje podstaw w przepisach.

CO wy na to ?
eska 1

Napisano: 16 lip 2014, 10:31

Tak się zastanawiam skoro ty jesteś OWD to czy nie powinien być także przekazany powyższy wniosek o umorzenie w celu rozpatrzenia go pod kątem art. 30 ust. 1. ?
A co do przeprowadzenia wywiadu środowiskowego to ja z zasady wysyłam wniosek " pomoc prawną" ( powołując się na art. 5a KPA) i załączam druk (własnoręcznie skonstruowany) z zakresem pytań i ustaleń jakie mi są potrzebne. Proszę OWD o wezwanie dłużnika w celu złożenia wyjaśnień dotyczących jego sytuacji rodzinnej i majątkowej oraz o wypełnienie załączonego oświadczenia. Proszę również aby w wezwaniu skierowanym do dłużnika zawierać pouczenie, iż w przypadku niezgłoszenia się wniosek zostanie pozostawiony bez rozpatrzenia.
Jak dotąd zawsze otrzymywałam wypełnione oświadczenie wraz z kompletem dokumentów.
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 16 lip 2014, 11:43

Ewela czyli sama tworząc dodatkowy druk i oświadczenia doszłaś do tego, ze nie ma w naszej ustawie podstaw do wzywania OWD do zbadania sytuacji dochodowej i rodzinnej dłużnika. Moim zdaniem tak postępując wyręczamy dłużnika.... przecież taki druk i oświadczenie możesz wszczynając postępowanie wysłać dłużnikowi z pouczeniem że to w jego interesie jest poinformowanie organu o jego sytuacji dochodowej i rodzinnej .

Urzędy w ramach "współpracy" tak robia ale czy dobrze.

Ps. art 5a w KPA nie ma ...
eska 1

Napisano: 16 lip 2014, 14:45

Ps. art 5a w KPA nie ma ... sorki chodziło mi o art. 52 KPA

do eska 1
wysyłam, jeżeli to nie ja jestem OWD, bo z własnego doświadczenia wiem, że dłużnik z własnej inicjatywy nie przedstawi dokumentów... więc ja nie widzę problemu w takim rozwiązywaniu sprawy.
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x