wniosek o umorzenie - kto wydaje decyzję??

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
~aneta

wniosek o umorzenie - kto wydaje decyzję??

Post autor: ~aneta »

dłużnik zgłosił się do nas ( OWW ) z wnioskiem o umorzenie zaległości z tyt. zaliczki alimentacyjnej. W tym przypadku nie jest wypłacany FA. Kto wydaje decyzję w sprawie umorzenia bądź nie w tej konkretnej sprawie OWW czy OWD??
~Majka

Re: wniosek o umorzenie - kto wydaje decyzję??

Post autor: ~Majka »

Mam ten sam problem . Prosze o poradę.
~aneta

Post autor: ~aneta »

juz wiem że OWD, ale tylko w przypadku gdy jest zaległość w zal.aliment. i nie ma wypłacanego FA
~ala

Post autor: ~ala »

a kto podpisuje decyzję Wójt czy z up. kierownik i chyba ma wypłacany FA
~anetra

Post autor: ~anetra »

Ala- w zależności czy Gmina nie określiła odrębnymi aktami (uchwałami) wysokości zaległości jakie mogliby umarzać dyrektorzy czy kierownicy jednostek. U mnie jest tak że np o ile zaległości nie przekraczaja 30% średniego wynagrodzenia to kierowniczka GOPS ale jak jest tego więcej to Wójt. Z reguły to i tak ja szykuję decyzję a wójt podpisuje.
~anetra

Post autor: ~anetra »

Ponadto gdy nie jest wypłacany FA to umorzenie nalezy do właściwości OWW. ART chyba 43 ustawy i art 30 ust 2
~M.

Post autor: ~M. »

to kto w koncu umarza zaliczke? nie wypłacam FA i wydałam decyzję odm. umorzenia zaliczki - ale jestem OWW... czy dobreze zrobiłam?
~laura

Post autor: ~laura »

mam teraz taka sytuację i pytanko kto umarza OWW czy OWD?
~laura

Post autor: ~laura »

aneta a możesz wyjaśnić dlaczego? jakie art.?
ODPOWIEDZ