wniosek po terminie - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 09 lut 2017, 12:31

witam!

Mam dylemat. Pani złożyła sobie wniosek po terminie w styczniu 2017
(nic sensownego nie wymyśliła żeby uzasadnić sensownego)

ale jak ich "prześwietliłem" to zauważyłem że 20.12.2016 mąż wyrejestrowała działalność

czy uznalibyście to za argument to pozytywnego rozpatrzenia wniosku złożonego po terminie ?
Gość

Napisano: 09 lut 2017, 13:05

Z tymi wnioskami po terminie ja zawsze zadaję 3 pytania:

"czemu nie złożono wniosku do 15 września?"
"czemu składa wniosek po 15 września?"
"czy coś się stało od 15 września do chwili obecnej - zdarzenie losowe, wypadek, utrata pracy"

Zamknięcie i zlikwidowanie działalności gospodarczej to jest dość solidny argument do przyznania wniosku po terminie - miał dochód i przekraczał kryterium, teraz traci źródło utrzymania, następuje pogorszenie sytuacji materialo - bytowej, bla bla bla i już masz prawie gotowe uzasadnienie.
Gość

Napisano: 09 lut 2017, 13:13

Gość pisze:Z tymi wnioskami po terminie ja zawsze zadaję 3 pytania:

"czemu nie złożono wniosku do 15 września?"
"czemu składa wniosek po 15 września?"
"czy coś się stało od 15 września do chwili obecnej - zdarzenie losowe, wypadek, utrata pracy"

Zamknięcie i zlikwidowanie działalności gospodarczej to jest dość solidny argument do przyznania wniosku po terminie - miał dochód i przekraczał kryterium, teraz traci źródło utrzymania, następuje pogorszenie sytuacji materialo - bytowej, bla bla bla i już masz prawie gotowe uzasadnienie.
tak tylko w tym przypadku dojdzie do paradoksu.

Bo gość choć miał działalność do momentu wykreślania to raczej nie osiągał dochodu. (a był to oczywiście ryczałt)

może wnioskodawca napisze mi ile jej mąż osiągnął z ryczałtu za ostatni miesiąc, ale nie jestem pewny bo teraz już się trochę pilnują bo przecież różne wnioski w OPS składają i wiedzą że my to weryfikujemy 8-)
Gość

Napisano: 09 lut 2017, 14:05

Poukładam to po kolei żeby było jasne:
Chłop ma pracę. (Prowadzi działalność)
Przestają mu płacić.(Działalność przestaje przynosić dochody)
Zwalnia się. (zamyka działalność)
Chłop nie ma pracy.

Ustawa "mówi", że można przyznać stypendium po 15 września przy specjalnych okolicznościach - no to mamy utratę pracy.

Ustawa o pomocy społecznej "mówi" jak weryfikować dochód i co robić w przypadku utraty dochodu - to mamy utratę dochodu

Nie wiem gdzie masz tu paradoks. Gość ma działalność i nie osiąga dochodów więc ją zamyka. Zamknięcie firmy nie zawsze następuje po 1 słabszym miesiącu.
Paradoksem to byłoby jakby osiągał dobry dochód i ją zamknął żeby się z mopsu utrzymywać.

Na oświadczeniu może Ci napisać ile osiągnął dochodu w ostatnim miesiącu. Tylko, że pragnę przypomnieć że to będzie ostatnie otrzymane przez niego wynagrodzenie i więcej nie będzie go otrzymywał więc obojętnie co by napisał i tak traktujesz to jako dochód utracony.
Gość

Napisano: 09 lut 2017, 14:44

Dzięki! Człowiek się całe życie !
Gość

Napisano: 09 lut 2017, 14:58

Gość pisze:Dzięki! Człowiek się całe życie !
"...całe życie uczy a umiera głupi"
Gość

Napisano: 10 lut 2017, 12:38

ja bym jeszcze poprosiła zaświadczenie z UP,że się zarejestrował i aktywnie poszukuje pracy,żeby tą swoją trudną sytuację materialną zmienić
xyz@

Napisano: 19 kwie 2017, 14:37

A czy mógłby ktoś wrzucić uzasadnienie takiej decyzji przyznające po terminie?
Alex41
Praktykant
Od: 21 lut 2017, 11:38
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x