"Iks" można grzecznie ? Można . A jednak ,tylko częściowo merytoryczne odpowiedzi . Wytłumaczenie na zasadzie - bo ja tak twierdzę - nie przekonuje mnie . Oczekiwałbym podania konkretnego zapisu w ustawie .
1. "Czytaj ze zrozumieniem ustawę" dot.dat > Podstawa .
2. "Niektórzy je tworzą faktycznie. Ale jeżeli chodzi o podanie daty od kiedy nie prowadzi gospodarstwa, to jak dla mnie wynika to wprost z ustawy." > j.w.
3. " ...... Drugim często popełnianym błędem jest mylenie świadczeń rodzinnych z pomocą społeczną i urzędnika który je realizuje z pracownikiem socjalnym." > czy ZDO jest świadczeniem rodzinnym ?
4. "Jasne, że nie. Ale pracownik może Cię zobowiązać do uzupełnienia wniosku / wysłać wezwanie do uzupełnienia, jeśli nie spełnia wymogów formalnych pod rygorem pozostawienia Twojego wniosku bez rozpatrzenia." > Ale wniosek jest kompletny i spełnia wymogi formalne . Jeżeli urzędnik twierdzi inaczej , powinien podać w jakim zakresie nie kompletny i gdzie nie spełnia wymogów formalnych i poprzeć swoje wymagania konkretnymi zapisami ustawy .
P.s. Wymóg formalny to przykładowo - brak podpisu .
I jeszcze jedno . Początkowy wpis w tym wątku zawiera pojęcie - małżonek rolnika , będący rolnikiem - To nie rolnik ?
Pozostałe wątpliwości rozwiane . Więcej "męczyć" nie będę .