Wniosek złożony za szybko - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 03 cze 2026, 10:40

Osoba ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy ma go przyznanego od stycznia 2026 do czerwca 2026 r.
29.05.2026 złożyła wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego.
Złożyła go za szybko.
Ma ktoś wzór decyzji w związku z tą sytuacją?
karola2704
Praktykant
Od: 14 mar 2023, 9:11
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe i księgowość podatkowa

Napisano: 03 cze 2026, 13:22

ja dzwonię do osoby mówię jak jest...i proszę by wycofała wniosek i złożyła nowy w kolejnym miesiącu...(mniej roboty szybciej sprawa zalatwiona...oczywiscie jesli z osobą idzie sie dogadac ;)
lub można odmówic na czerwiec z racji na to, że ma juz przyznany dodatek i przyznać na kolejne 5 miesięcy...
nie robię tak...bo mi program nie pozwoli i później musiałabym pilnować tego :cry:
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 03 cze 2026, 13:36

:-) pisze:
03 cze 2026, 13:22
ja dzwonię do osoby mówię jak jest...i proszę by wycofała wniosek i złożyła nowy w kolejnym miesiącu...(mniej roboty szybciej sprawa zalatwiona...oczywiscie jesli z osobą idzie sie dogadac ;)
lub można odmówic na czerwiec z racji na to, że ma juz przyznany dodatek i przyznać na kolejne 5 miesięcy...
nie robię tak...bo mi program nie pozwoli i później musiałabym pilnować tego :cry:
ciężko sie porozumieć z tym wnioskodawcą. Czyli przyznaje dodatek od lipca do listopada 2026 czy grudnia 2026?
karola2704
Praktykant

Napisano: 03 cze 2026, 13:40

:-) pisze:
03 cze 2026, 13:22
ma może Pani wzór decyzji przyznającej
w części dodatek mieszkaniowy i odmawiającej części?
karola2704
Praktykant

Napisano: 09 cze 2026, 7:38

podaj maila to ci wyślę wzór ;)
brodafix
Inspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 09 cze 2026, 7:43

tez prosiłabym taki wzór na adres [email protected] . Dziękuje
Mikolaze
Starszy referent
Od: 05 lis 2021, 20:42
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 09 cze 2026, 7:59

ciężko sie porozumieć z tym wnioskodawcą. Czyli przyznaje dodatek od lipca do listopada 2026 czy grudnia 2026?
odmaweiasz na czerwiec 26 i przyznajesz na okres od lipiec- listopad 26
brodafix
Inspektor

Napisano: 09 cze 2026, 9:32

Miałam kiedyś podobną sytuację, odmówiłam na miesiąc a na pozostałe 5 przyznałam. Po kilku miesiacach Pan znów złożył wniosek za szybko. Okazało się, że składał wtedy, kiedy w 3 ostatnich miesiacach miał mniejszy dochód. Gdyby złożył go prawidłowo, nastąpiłoby przekroczenie dochodu. Cwaniactwo i oszustwo. Odmówiłam przyznania dodatku i kazałam złożyć wniosek w terminie. Pan odwołał się i SKO utrzymało w mocy moją decyzję.
Jaki z tego wniosek? Taki, że osoba o której mowa w poście może złożyć wniosek kiedy chce i mieć przyznany dodatek wtedy, kiedy jej pasuje, bo np. za miesiąc już nie kwalifikowałaby się. Wystrzegam się przyznawania w taki sposób, który tu radzicie. Ale wiadomo, każdy robi jak uważa... ale warto moze przemyśleć i do każdej sprawy podejść indywidualnie, bo nie wiemy, kto faktycznie pomylił się i złożył wniosek za szybko a kto zrobił to celowo, bo jest cwany.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 09 cze 2026, 11:37

oj...pełno cwaniactwa niestety...
ja w ten sposób nie robię...bo najzwyczajniej program mnie nie puści i nie będę przy każdej wypłacie tego pilnować... :(
zazwyczaj dzwonię i mówię by "wycofali" wniosek, są to nieliczne przypadki ale nigdy nie było problemu
niby są takie orzeczenia, że odmówić na miesiąc...przyznać na kolejne, ale....
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 10 cze 2026, 8:05

Odmówiłam przyznania dodatku i kazałam złożyć wniosek w terminie. Pan odwołał się i SKO utrzymało w mocy moją decyzję.
ciekawy jestem uzasadnienia takiej decyzji, tzn. jak argumentowało SKO ? :shock:
Taki, że osoba o której mowa w poście może złożyć wniosek kiedy chce i mieć przyznany dodatek wtedy, kiedy jej pasuje, bo np. za miesiąc już nie kwalifikowałaby się.
zgodnie z przepisami, może ;)

u nas każdy przypadek traktujemy indywidualnie, zazwyczaj są to osoby strsze, które po prostu zapominają o terminie i składają wcześniej...
Miałam kiedyś podobną sytuację, odmówiłam na miesiąc a na pozostałe 5 przyznałam. Po kilku miesiacach Pan znów złożył wniosek za szybko. Okazało się, że składał wtedy, kiedy w 3 ostatnich miesiacach miał mniejszy dochód. Gdyby złożył go prawidłowo, nastąpiłoby przekroczenie dochodu. Cwaniactwo i oszustwo.
w takim przypadku też byśmy analizowali co zrobić z takim gagatkiem :)
brodafix
Inspektor

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x