Osoba ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy ma go przyznanego od stycznia 2026 do czerwca 2026 r.
29.05.2026 złożyła wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego.
Złożyła go za szybko.
Ma ktoś wzór decyzji w związku z tą sytuacją?
ciężko sie porozumieć z tym wnioskodawcą. Czyli przyznaje dodatek od lipca do listopada 2026 czy grudnia 2026?:-) pisze: ↑03 cze 2026, 13:22ja dzwonię do osoby mówię jak jest...i proszę by wycofała wniosek i złożyła nowy w kolejnym miesiącu...(mniej roboty szybciej sprawa zalatwiona...oczywiscie jesli z osobą idzie sie dogadac
lub można odmówic na czerwiec z racji na to, że ma juz przyznany dodatek i przyznać na kolejne 5 miesięcy...
nie robię tak...bo mi program nie pozwoli i później musiałabym pilnować tego![]()
ma może Pani wzór decyzji przyznającej:-) pisze: ↑03 cze 2026, 13:22ja dzwonię do osoby mówię jak jest...i proszę by wycofała wniosek i złożyła nowy w kolejnym miesiącu...(mniej roboty szybciej sprawa zalatwiona...oczywiscie jesli z osobą idzie sie dogadac
lub można odmówic na czerwiec z racji na to, że ma juz przyznany dodatek i przyznać na kolejne 5 miesięcy...
nie robię tak...bo mi program nie pozwoli i później musiałabym pilnować tego![]()
odmaweiasz na czerwiec 26 i przyznajesz na okres od lipiec- listopad 26ciężko sie porozumieć z tym wnioskodawcą. Czyli przyznaje dodatek od lipca do listopada 2026 czy grudnia 2026?
ciekawy jestem uzasadnienia takiej decyzji, tzn. jak argumentowało SKO ?Odmówiłam przyznania dodatku i kazałam złożyć wniosek w terminie. Pan odwołał się i SKO utrzymało w mocy moją decyzję.
zgodnie z przepisami, możeTaki, że osoba o której mowa w poście może złożyć wniosek kiedy chce i mieć przyznany dodatek wtedy, kiedy jej pasuje, bo np. za miesiąc już nie kwalifikowałaby się.
w takim przypadku też byśmy analizowali co zrobić z takim gagatkiemMiałam kiedyś podobną sytuację, odmówiłam na miesiąc a na pozostałe 5 przyznałam. Po kilku miesiacach Pan znów złożył wniosek za szybko. Okazało się, że składał wtedy, kiedy w 3 ostatnich miesiacach miał mniejszy dochód. Gdyby złożył go prawidłowo, nastąpiłoby przekroczenie dochodu. Cwaniactwo i oszustwo.