wnuczka - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 21 maja 2014, 10:15

Wracam do mojego pytania
1.W 2010 przyznałam śp na wnuczkę. Babcia ma córkę , która wtedy napisała oświadczenie, że pracuje i nie może zrezygnować z pracy bo ma na utrzymaniu rodzinę. Dzisiaj ta Pani jest już na emeryturze, czy przyznać wnuczce zdo. czy dać odmowe bo dzisiaj to córka może się już opiekować.
2. w 2010 przyznałam siostrze na brata śp rodzice żyją mają umiarkowany stopień niepełnosprawności ale dołączyli jeszcze zaświadczenia od lekarza, że nie są w stanie opiekować się synem. czy przyznać zdo

Ad 1. Matka przeszła na emeryturę w listopadzie 2013 roku czy do tej pory wyrównać wnuczce a potem odmówić
Ad 2. Czy rodzice muszą mieć znaczny stopień
MTS

Napisano: 21 maja 2014, 14:52

Przecież co do wyrównania to sprawa wcześniej uzgodniona że to jest odzyskanie praw nabytych. Więc czemu nie? A ile trwa rozpatrzenie wniosku o wyrównanie ?
i kiedy można spodziewać się pieniędzy? czy maj jest realny jeśli złoże jutro wniosek?
izka24

Napisano: 22 maja 2014, 9:42

izka24 pisze:Przecież co do wyrównania to sprawa wcześniej uzgodniona że to jest odzyskanie praw nabytych. Więc czemu nie? A ile trwa rozpatrzenie wniosku o wyrównanie ?
i kiedy można spodziewać się pieniędzy? czy maj jest realny jeśli złoże jutro wniosek?
Przesłanki przyznania ZDO za okres przed dniem wejścia w życie ustawy (wyrównania) i na przyszłość są takie same. Różnica leży tylko w środkach dowodowych:do wyrównania bierzemy oświadczenie o spełnianiu przesłanek, na przyszłość zlecamy przeprowadzenie wywiadu.
Jeśli idzie o drugą kwestię, nie pytaj na forum tylko w Twoim Ośrodku, wszystko zależy od ilości spraw, możliwości technicznych i budżetowych.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2014, 10:43

Dziś złożyłam wniosek i okazało się że muszę czekać 2 tygodnie na wywiad dotyczący zaległego wyrównania jaki ZDO. Czemu tak jest? skoro wyrównanie jest bez wywyiadu. To znaczy że pieniądze dostane dopiero w czerwcu przy wypłacie czerwcowej za ZDO jeśli mi przyznają?
izka24

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x