wpłata przez dłuznika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 23 paź 2014, 12:07

Witam
Mam wyrok zasadzajacy alimenty od stycznia 2014r. na kwote 550,00zł
Z funduszu alimentacyjnego otrzymuje kwote 500,00zł miesięcznie, w dniu wczorajszym otrzymałam od dłuznika zaległą różnice 500,00zł (10m-cy). Czy bedą to nienaleznie pobrane świadczenia, bo nie wiem czy mam oddać czy nie.
Bardzo prosze o pomoc.
Jolka K.

Napisano: 23 paź 2014, 13:46

Generalna zasada jest taka, iż nienależnie pobranym świadczeniu – oznacza to świadczenia z funduszu alimentacyjnego:
wypłacone, w przypadku gdy osoba uprawniona w okresie ich pobierania otrzymała, niezgodnie z kolejnością określoną w art. 28, zaległe lub bieżące alimenty, do wysokości otrzymanych w tym okresie alimentów.
W pierwszej kolejność organ egzekucyjny zaspokaja organ wypłacający świadczenia z FA.
Więc najlepiej zwrócić te pieniążki dłużnikowi i poinformować go, iż powinien wpłacać do komornika lub po wydaniu decyzji zobowiązującej dłużnika do zwrotu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego, bezpośrednio do organu który je wypłacał.
Należy ewentualnie porozmawiać z komornikiem i być może On je przyjmie, pobierze koszty egzekucyjne i prześle organowi wypłacającemu.
Generalnie w obecnej sytuacji nie powinna Pani otrzymywać alimentów chyba że organ wypłacający zostanie w całości spłacony.
Gość

Napisano: 24 paź 2014, 13:49

Dzięki za informacje
Jolka K

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x