Współpraca PCPR I OPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 30 wrz 2014, 12:50

Proszę o odpowiedź czy koordynator pieczy zastępczej może zakazać asystentowi rodziny kontaktów z dzieckiem umieszczonym w rodzinie zastępczej oraz zabronić rodzinie zastępczej udzielania informacji asystentowi rodziny w sprawie dziecka i jego relacji z rodzicami biologicznymi? Tak jest u nas.
Ika 2

Napisano: 30 wrz 2014, 23:01

"zakazać"????? a na jakiej podstawie? :shock: czy to przykład przerostu ambicji nad kompetencjami?

koordynator + asystent + prac soc = współpraca + inni wg potrzeb, jeśli ktoś tego nie rozumie to powinien zmienić pracę :x
lotsy'

Napisano: 01 paź 2014, 11:47

Jakaś chora sytuacja. Trzeba szybko zgłosić sprawę przełożonemu tego koordynatora. Czasem do systemu trafiają niewłaściwi ludzie.
Esia

Napisano: 01 paź 2014, 14:30

piecza zastępcza
Czego dotyczy poniższy tekst ?

Art. 77.
3. Do zadań koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej należy w szczególności:
1) udzielanie pomocy rodzinom zastępczym i prowadzącym rodzinne domy dziecka w realizacji zadań wynikających z pieczy zastępczej;
2) przygotowanie, we współpracy z asystentem rodziny i odpowiednio rodziną zastępczą lub prowadzącym rodzinny dom dziecka, planu pomocy dziecku;
Gość

Napisano: 01 paź 2014, 14:33

Jest jasność co do ustawy, ale jak koordynator ze swoim kierownikiem tego nie rozumieją to co wtedy zrobić ?
asystent67
Praktykant
Od: 01 paź 2014, 14:21
Zajmuję się:

Napisano: 24 lut 2015, 11:36

Witam,

PCPR zwrócił się do naszego GOPS'u z prośbą o przysłanie przygotowanego planu pomocy dziecku umieszczonemu w pieczy zastępczej (w moim przypadku czwórka dzieci.) Rodzina biologiczna mieszka w naszej Gminie, jestem jej pracownikiem socjalnym. Rodzina biologiczna nie ma asystenta rodziny, bo zrezygnował ze współpracy z nią po odebraniu dzieci.

W związku z powyższym mam pytanie, jak może wyglądać tego typu plan, czy są jakieś wzory, co by miał zawierać taki plan?

proszę o pomoc.
Jakub-85

Napisano: 24 lut 2015, 12:12

Plan pomocy dziecku sporządza wychowawca w placówce, do której trafiło dziecko, a nie pracownik socjalny.
Z planem musi zapoznać się asystent i koordynator (jesli takiego macie) i wówczas asystent opracowuje plan pracy z rodziną aby cele były zgodne z tymi w planie pomocy dziecu.
Skoro rodzina zrezygnowała z ar i plan pomocy dziecku nie zdązył do niego dotrzeć to w takim przypadku sugeruję napisać do PCPR że rodzina zrezydnowała z ar i w związku z tym ops nie ma planu pomocy dziecku i niech się kontaktują bezpośrednio z placówką.

Odsyłam do rozporządzenia Dz. U. 292, ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 22 grudnia 2011 r. w sprawie instytucjonalnej pieczy zastępczej
Plush

Napisano: 24 lut 2015, 13:02

Dziękuję,

wyślę rodzinie te informacje, które posiadam o dzieciach w formie krótkiego opisu. Myślę, że wystarczy.

Pozdrawiam
Jakub
Jakub-85

Napisano: 24 lut 2015, 13:27

Jakub-85 pisze:Dziękuję,

wyślę rodzinie te informacje, które posiadam o dzieciach w formie krótkiego opisu. Myślę, że wystarczy.

Pozdrawiam
Jakub

przepraszam, nie rodzinie tylko do PCPR ;)
Jakub-85

Napisano: 24 lut 2015, 14:41

Koniecznie tez zaznacz, że rodzina zrezygnowała z ar, zeby pcpr nie prosił potem o plan pracy z rodziną.
Teraz to by się rodzinei ar przydał jeśli chcą dzieci odzyskać, ale pewnie teraz obwiniają go o całe zło swiata. ;)

Pozdrawiam
Plushak :D
Plush

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x