Współpraca PCPR I OPS
Współpraca PCPR I OPS
Proszę o odpowiedź czy koordynator pieczy zastępczej może zakazać asystentowi rodziny kontaktów z dzieckiem umieszczonym w rodzinie zastępczej oraz zabronić rodzinie zastępczej udzielania informacji asystentowi rodziny w sprawie dziecka i jego relacji z rodzicami biologicznymi? Tak jest u nas.
Re: Współpraca PCPR I OPS
"zakazać"????? a na jakiej podstawie?
czy to przykład przerostu ambicji nad kompetencjami?
koordynator + asystent + prac soc = współpraca + inni wg potrzeb, jeśli ktoś tego nie rozumie to powinien zmienić pracę

koordynator + asystent + prac soc = współpraca + inni wg potrzeb, jeśli ktoś tego nie rozumie to powinien zmienić pracę

Jakaś chora sytuacja. Trzeba szybko zgłosić sprawę przełożonemu tego koordynatora. Czasem do systemu trafiają niewłaściwi ludzie.
piecza zastępcza
Czego dotyczy poniższy tekst ?
Art. 77.
3. Do zadań koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej należy w szczególności:
1) udzielanie pomocy rodzinom zastępczym i prowadzącym rodzinne domy dziecka w realizacji zadań wynikających z pieczy zastępczej;
2) przygotowanie, we współpracy z asystentem rodziny i odpowiednio rodziną zastępczą lub prowadzącym rodzinny dom dziecka, planu pomocy dziecku;
Czego dotyczy poniższy tekst ?
Art. 77.
3. Do zadań koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej należy w szczególności:
1) udzielanie pomocy rodzinom zastępczym i prowadzącym rodzinne domy dziecka w realizacji zadań wynikających z pieczy zastępczej;
2) przygotowanie, we współpracy z asystentem rodziny i odpowiednio rodziną zastępczą lub prowadzącym rodzinny dom dziecka, planu pomocy dziecku;
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Jest jasność co do ustawy, ale jak koordynator ze swoim kierownikiem tego nie rozumieją to co wtedy zrobić ?
Witam,
PCPR zwrócił się do naszego GOPS'u z prośbą o przysłanie przygotowanego planu pomocy dziecku umieszczonemu w pieczy zastępczej (w moim przypadku czwórka dzieci.) Rodzina biologiczna mieszka w naszej Gminie, jestem jej pracownikiem socjalnym. Rodzina biologiczna nie ma asystenta rodziny, bo zrezygnował ze współpracy z nią po odebraniu dzieci.
W związku z powyższym mam pytanie, jak może wyglądać tego typu plan, czy są jakieś wzory, co by miał zawierać taki plan?
proszę o pomoc.
PCPR zwrócił się do naszego GOPS'u z prośbą o przysłanie przygotowanego planu pomocy dziecku umieszczonemu w pieczy zastępczej (w moim przypadku czwórka dzieci.) Rodzina biologiczna mieszka w naszej Gminie, jestem jej pracownikiem socjalnym. Rodzina biologiczna nie ma asystenta rodziny, bo zrezygnował ze współpracy z nią po odebraniu dzieci.
W związku z powyższym mam pytanie, jak może wyglądać tego typu plan, czy są jakieś wzory, co by miał zawierać taki plan?
proszę o pomoc.
Plan pomocy dziecku sporządza wychowawca w placówce, do której trafiło dziecko, a nie pracownik socjalny.
Z planem musi zapoznać się asystent i koordynator (jesli takiego macie) i wówczas asystent opracowuje plan pracy z rodziną aby cele były zgodne z tymi w planie pomocy dziecu.
Skoro rodzina zrezygnowała z ar i plan pomocy dziecku nie zdązył do niego dotrzeć to w takim przypadku sugeruję napisać do PCPR że rodzina zrezydnowała z ar i w związku z tym ops nie ma planu pomocy dziecku i niech się kontaktują bezpośrednio z placówką.
Odsyłam do rozporządzenia Dz. U. 292, ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 22 grudnia 2011 r. w sprawie instytucjonalnej pieczy zastępczej
Z planem musi zapoznać się asystent i koordynator (jesli takiego macie) i wówczas asystent opracowuje plan pracy z rodziną aby cele były zgodne z tymi w planie pomocy dziecu.
Skoro rodzina zrezygnowała z ar i plan pomocy dziecku nie zdązył do niego dotrzeć to w takim przypadku sugeruję napisać do PCPR że rodzina zrezydnowała z ar i w związku z tym ops nie ma planu pomocy dziecku i niech się kontaktują bezpośrednio z placówką.
Odsyłam do rozporządzenia Dz. U. 292, ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 22 grudnia 2011 r. w sprawie instytucjonalnej pieczy zastępczej
Dziękuję,
wyślę rodzinie te informacje, które posiadam o dzieciach w formie krótkiego opisu. Myślę, że wystarczy.
Pozdrawiam
Jakub
wyślę rodzinie te informacje, które posiadam o dzieciach w formie krótkiego opisu. Myślę, że wystarczy.
Pozdrawiam
Jakub
Jakub-85 pisze:Dziękuję,
Pozdrawiam
Jakub
przepraszam, nie rodzinie tylko do PCPR

Koniecznie tez zaznacz, że rodzina zrezygnowała z ar, zeby pcpr nie prosił potem o plan pracy z rodziną.
Teraz to by się rodzinei ar przydał jeśli chcą dzieci odzyskać, ale pewnie teraz obwiniają go o całe zło swiata.
Pozdrawiam
Plushak
Teraz to by się rodzinei ar przydał jeśli chcą dzieci odzyskać, ale pewnie teraz obwiniają go o całe zło swiata.

Pozdrawiam
Plushak

Oprócz Współpraca PCPR I OPS - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
WYwiad Alimentacyjny a stały
zasiłek stały i dochód z umowy zlecenia
SKŁ. SPOŁECZNE ODLICZAMY TYLKO ZA WŁAŚCICIELA CZY I DOMOWNIK
zwrot z ZUS dot. zasiłku stałego
dokument od bezrobotnego
MDOS 2014
zawieszona działalność gospodarcza - jak wyliczyć dochód
szkolenie e-learningowe
przedmioty zakupione z EFS po zakończeniu programu
Kontrole i zalecenia pokontrolne
Proszę o pomoc w sprawie świadczeń dla chorego taty
kryterium do dożywiania