współpraca z osobą prowadzącą dzialaność gosp. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 26 lis 2013, 20:24

klient od kwietnia 2012 prowadzi dzialalność, jego zonka osiagnela w 2012 r. dochód ze współpracy z mezemw ramach prowadzonej dzialalnosci gosp. Ktos mial kiedys podobna sytuacje?jak obliczyc kobietki dochód?dzielic przez 12 czy przez 9 masakra. Bardzo prosze o pomoc
~hana

Napisano: 26 lis 2013, 20:46

miałam, ale niestety nie pamiętam jak się to potoczyło.. :-)

a czy współpracuje odkąd założył działalność czyli od kwietnia 2012?

na chłopski rozum to wspólny dochód więc chyba nie ma uzysku, co innego gdyby ją zatrudniał na podstawie jakiejś umowy
~yallah

Napisano: 26 lis 2013, 20:49

tak od kwietnia, zadnej umowy nie ma tylko na oswiadczeniu napisala mi ze jest to dochod ze współpracy, wpisalam w google i jest takie cos, ale kobitka dzialalnosci nie prowadzi tylko maz wiec chyba dochod przez 12 alw sama nie wiem
~hana

Napisano: 26 lis 2013, 21:12

hmm.. może niech ktoś inny jeszcze się wypowie

wszystko niby zostaje w rodzinie wiec ja bym nie uzyskiwała.. ale trudno powiedzieć tak na 200%

~yallah

Napisano: 28 lis 2013, 13:24

?
~Ilona

Napisano: 28 lis 2013, 13:46

Jak zwykle w Polsce prawo nie może być jasne i czytelne. Pojęcie współpracownika jest tak naprawdę do celów ubezpieczeniowych. Mąż do ZUS nie może jej zgłosić jako pracownika tylko jako współpracownika /różnica w wysokości składki - za współpracownika jest taka sama jak za osobę prowadzącą dział. gospod./ Z punktu widzenia kodeksu pracy nie ma przeszkód ażeby mąż ją zatrudnił i traktował jak każdego innego pracownika.
~ja

Napisano: 28 lis 2013, 19:38

czyli wniosek z tego taki, że to dochód wspólny i nie robimy u babki żadnego uzyskania, czy tak?
~yallah

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem