wstrzymanie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 13 mar 2014, 15:55

Jestem OWW i OWD, otrzymałem pismo (odpowiedź na upomnienie) w sprawie wstrzymania postępowania egzekucyjnego ze względu na zły stan zdrowia. I tyle !
Co robić ? Musze do niego napisać o sprecyzowanie i pouczyć o możliwości umorzenia. Zastanawiam się czy mam w piśmie zacytować cały art. 30.
Może ktoś podzieli się takim lub podobnym pismem
~Rafał

Napisano: 14 mar 2014, 11:35

:( nikt ze mną nie chce rozmawiać
~Rafał

Napisano: 14 mar 2014, 11:45

Ja bym wysłał pismo ze wskazaniem o co strona może wnieść ze wskazaniem na art. 30 ustawy
~ADI

Napisano: 14 mar 2014, 17:07

NA TYM STADIUM POSTĘPOWANIA WOBEC DŁUŻNIKA NIE POWINNO CIĘ INTERESOWAĆ PISMO DŁUŻNIKA, TYLKO DALEJ POSTĘPUJESZ I WYDAJESZ PÓŹNIEJ TYTUŁ WYKONAWCZY. CHYBA, ŻE DŁUZNIK NAPISAŁ O UMORZENIE ZALEGŁOŚCI
~Karin

Napisano: 14 mar 2014, 17:18

Nie, w piśmie nie ma słowa \"umorzenie\". W takim razie jak skonstruować pismo. Tylko zdanie, żenie ma możliwości wstrzymania ?
~Rafał

Napisano: 14 mar 2014, 17:18

Nie, w piśmie nie ma słowa \"umorzenie\". W takim razie jak skonstruować pismo. Tylko zdanie, żenie ma możliwości wstrzymania ?
~Rafał

Napisano: 14 mar 2014, 18:51

Ja również dostałam od dłużnika takie nieokreślone \"coś :)\" po wydaniu decyzji w sprawie zwrotu i napisałam mu coś w tym stylu:

W odpowiedzi na Pana pismo z dnia…………Kierownik Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej informuje, że: Zgodnie z przepisami ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2012r., poz. 1228 z późn. zm.):
1) Dłużnik alimentacyjny jest zobowiązany do zwrotu organowi właściwemu wierzyciela należności w wysokości świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego osobie uprawnionej, łącznie z ustawowymi odsetkami (art. 27 ust. 1 ustawy),
2) Organ właściwy wierzyciela może na wniosek dłużnika alimentacyjnego umorzyć jego należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego łącznie z odsetkami
w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, uwzględniając sytuację dochodową i rodzinną (art. 30 ust. 2 ustawy).

W związku z powyższym tut. organ zwraca się z prośbą o określenie czy Pana pismo należy potraktować jako:
1) wniosek o umorzenie należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego,
2) wniosek o odroczenie terminu płatności,
3) wniosek o rozłożenie na raty,
4) odwołanie od decyzji – proszę wskazać jakiej?

Jednocześnie informuję, iż świadczenia z funduszu alimentacyjnego wypłacone osobom uprawnionym są świadczeniami z budżetu Państwa i zastosowanie jakiekolwiek ulgi w spłacie w/w świadczeń może być spowodowane tylko i wyłącznie w szczególnie trudnym przypadku po rozważeniu całokształtu sytuacji strony ubiegającej się o ulgę.
Jednocześnie informuję, że stanowisko organu właściwego (w tym przypadku Prezydent Miasta………..) ma tu charakter uznaniowy, co oznacza, że nie ma on obowiązku umorzenia w/w świadczeń. Rozpatrując wniosek o zastosowanie jakiejkolwiek ulgi w spłacie tych należności organ właściwy jest zobowiązany uwzględnić szereg okoliczności, m. in. dochody, stan majątkowy, stan zdrowia, zdolność wnioskodawcy do zarobkowania itp., które muszą zostać udokumentowane odpowiednimi zaświadczeniami (np. lekarskimi).

Jak będzie chciał umorzenia już mam przygotowane adekwatne wyroczki :D
~florentyna

Napisano: 16 mar 2014, 11:08

w sprawie wstrzymania postępowania egzekucyjnego - pakujesz całość w kopertę i ślesz do komornika. Zawiadamiasz wnioskodawcę.
~CKM

Napisano: 17 mar 2014, 12:26

CKM - jak mam zapakować do koperty i wysłać jak nie mam wystawionego jeszcze TW. Chyba jednak muszę odpowiedzieć na pismo
~Rafał

Napisano: 17 mar 2014, 23:11

Co ja piszę niezrozumiałego ? Pakujesz całość w kopertę i ślesz do komornika. Zawiadamiasz wnioskodawcę - to właśnie twoja odpowiedź na pismo.
~CKM

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x