wstrzymanie FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 16 lip 2015, 9:36

Dłużnik wniósł o wstrzymanie wypłaty świadczeń dla matki dziecka. Pisze, że od maja dziecko jest u niego, stara się o ograniczenie praw dla matki i alimenty na dziecko od niej. Sprawa jest w toku. wezwałam kobietę i co dalej? Jeśli nie pojawi się pani - wstrzymuję i dochodzę nienależnie pobranych od maja? Jak mam udowodnić, że nie dawała tych pieniędzy?
_jula_

Napisano: 16 lip 2015, 10:01

ELMER, jeżeli jesteś na forum, proszę podpowiedz...
_Jula_

Napisano: 16 lip 2015, 10:55

_jula_ pisze:Dłużnik wniósł o wstrzymanie wypłaty świadczeń dla matki dziecka. Pisze, że od maja dziecko jest u niego, stara się o ograniczenie praw dla matki i alimenty na dziecko od niej. Sprawa jest w toku. wezwałam kobietę i co dalej? Jeśli nie pojawi się pani - wstrzymuję i dochodzę nienależnie pobranych od maja? Jak mam udowodnić, że nie dawała tych pieniędzy?
Czy uchylono wyrok w którym to matka była wskazana jako osoba u której dziecko zamieszkuje? Zakładam że nie. Jak matka nie zjawi się na Twoje wezwanie art. 21 FA.
Czy dłużnik jest stroną w postępowaniu dotyczącym uchylenia prawa do funduszu? Nie, art. 61a kpa.
bleblak

Napisano: 16 lip 2015, 11:13

Dziękuję za podpowiedź. Wyrok zasądzający alimenty jest nadal prawomocny.
_Jula_

Napisano: 16 lip 2015, 11:20

Jednak jest II SA/Po 608/13 - Wyrok WSA w Poznaniu....
_Jula_

Napisano: 16 lip 2015, 12:30

Bardzo Ci dziękuję. Moja radczyni chyba nie znała tych orzeczeń, bo ciągle twierdzi, ze dłużnik to strona. Powiedziałam, że można uznać, iż wezwanie matki ( w tym samym dniu, kiedy wpłynął wniosek ojca) jest wszczęciem postępowania w sprawie zasadności pobierania świadczeń. Uzyskałam informację i zgodnie z § 8 rozporządzenia fa postępuję. Dłużnikowi wtedy piszę odmowę wszczęcia postępowania, bo w tej samej sprawie toczy się postępowanie administracyjne. Nie wiem tylko, czy tak mogę...
_Juana_

Napisano: 16 lip 2015, 12:58

Nie ma zatem racji pełnomocnik, gdy pisze o obowiązku sprawdzenia przez organ, czy skarżący faktycznie jest dłużnikiem alimentacyjnym. Ta kwestia jest kontrolowana w postępowaniu dotyczącym przyznania świadczenia. Co istotne, dłużnik alimentacyjny nie jest stroną postępowania dotyczącego przyznania świadczenia.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/3D4AF62DB2
Kolegium zgodziło się z twierdzeniem, że rodzic zobowiązany wyrokiem sądu (ugodą sądową) do płacenia alimentów na rzecz dzieci, wobec którego egzekucja okazała się bezskuteczna (dłużnik alimentacyjny) nie jest stroną postępowania w sprawie przyznania osobom uprawnionym świadczeń z funduszu alimentacyjnego, zastrzegając, że rodzic ten posiada prawo do uzyskania informacji o przyznaniu osobie uprawnionej świadczeń z funduszu alimentacyjnego (art. 27 ust. 7 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów).
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/993B4DD2DA
Niestety są też wyroki odmienne w tej sprawie, ale raczej nie warte uwagi ;)

"Dłużnikowi wtedy piszę odmowę wszczęcia postępowania, bo w tej samej sprawie toczy się postępowanie administracyjne."
Art. 61. § 1.Kpa Postępowanie administracyjne wszczyna się na żądanie strony lub z urzędu.
§ 4. O wszczęciu postępowania z urzędu lub na żądanie jednej ze stron należy zawiadomić wszystkie osoby będące stronami w sprawie.
Jeśli uznasz że dłużnik to strona a wezwanie to wszczęcie postępowania to należałoby je przesłać też dłużnikowi :shock:
bleblacz

Napisano: 16 lip 2015, 14:23

Cho.....masz rację Bleblak. Pani już przybiegła; powiedziała, że do czasu remontu mieszkania socjalnego dziecko jest u babci, ale często przychodzi, nawet nocuje, spędzają razem czas. Kupuje jej jedzenie, ubranie, środki higieny, doładowania tel. itp. Sporządziłam protokół przesłuchania. Przepisy ustawy nie pozwalają na wstrzymanie, czy uchylenie wypłaty (po przeczytaniu orzeczeń sądu). I co zrobić z ojcem?
_Jula_

Napisano: 22 lip 2015, 14:04

U mnie ważne...

Nie dawno skasowali moje i SKO postanowienie....

W Małopolsce dłużnik jest stroną postępowania....
neutralny

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x