wstrzymanie zasiłku stałego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 18 lis 2025, 11:27

Witam
Pan X pobiera zasiłek stały z naszego OPS ale mieszka w innym województwie. Z racji, że mijało 6 mc od ostatniej aktualizacji wywiadu to wysłałam wniosek do tamtego OPS o przeprowadzenie aktualizacji z panem X. Niestety pomimo starań PS z tamtego OPS nie udało się przeprowadzić wywiadu, pan X nie stawił się w wyznaczonym dniu, nie zastano go pod wskazanym adresem i ma wyłączony telefon, ZERO KONTAKTU. I tu moje pytanie jak postąpić:
1. Wysłać do pana X zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie ZS
2. po wyznaczonym terminie wstrzymać wypłatę zasiłku Stałego? tak będzie dobrze?

tylko obawiam się, że nie wyrobię się fizycznie z dostarczeniem wszczęcia do klienta i w tym miesiącu jeszcze będę musiała wypłacić ZS czy samo wszczęcie wystarczy aby już nie wypłacać świadczenie w tym miesiącu?
PS4
Praktykant
Od: 14 lut 2025, 10:20
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 18 lis 2025, 12:09

PS4 pisze:
18 lis 2025, 11:27
Witam
Pan X pobiera zasiłek stały z naszego OPS ale mieszka w innym województwie. Z racji, że mijało 6 mc od ostatniej aktualizacji wywiadu to wysłałam wniosek do tamtego OPS o przeprowadzenie aktualizacji z panem X. Niestety pomimo starań PS z tamtego OPS nie udało się przeprowadzić wywiadu, pan X nie stawił się w wyznaczonym dniu, nie zastano go pod wskazanym adresem i ma wyłączony telefon, ZERO KONTAKTU. I tu moje pytanie jak postąpić:
1. Wysłać do pana X zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie ZS
2. po wyznaczonym terminie wstrzymać wypłatę zasiłku Stałego? tak będzie dobrze?

tylko obawiam się, że nie wyrobię się fizycznie z dostarczeniem wszczęcia do klienta i w tym miesiącu jeszcze będę musiała wypłacić ZS czy samo wszczęcie wystarczy aby już nie wypłacać świadczenie w tym miesiącu?
Ja przy wszczęciu wskazałbym, że zasiłek stały jest wstrzymany do czasu wyjaśnienia okoliczność.
Rekky
Praktykant
Od: 18 paź 2022, 18:14
Zajmuję się: DM, DE, PS

Napisano: 18 lis 2025, 12:24

Dziękuję za pomoc
PS4
Praktykant
Od: 14 lut 2025, 10:20
Zajmuję się: pracownik socjalny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU