Wszczecie pa a umorzenie np

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
kpaa

Wszczecie pa a umorzenie np

Post autor: kpaa »

Wszczęłam postępowanie w sprawie uznania świadczeń za nienaleznie pobrane, klientka napisała wniosek o umorzenie NP - kierownik zarządził wydanie decyzji umarzajacej świadczenia nienależnie pobrane.

Pytanie:
Czy mogę wydać na tym etapie decyzję umarzającą świadczenia, czy zgodnie z art. 105 kpa wydać decyzję umarzającą postępowanie?
Jak byście zrobili?
pres

Re: Wszczecie pa a umorzenie np

Post autor: pres »

no ale jak ?? nie ma orzeczonych nienależnie pobranych ani też jeszcze nie żądałaś zwrotu , więc co chce kierownik umorzyć ??? nieźle zarządza... :lol:
kpaa

No właśnie :(
Co ja mam teraz zrobić?
pres

wytłumacz kierownikowi i zapytaj co ma być umorzone?? skoro jeszcze nie ma decyzji o nienależnie pobranych ani też jeszcze nie żądacie zwrotu,
kpaa

To ona mi powie, że mam umorzyć postępowanie ale czy to są podstawy, samo podanie?

Kur. Zaczyna mnie to wkurzać. Na kasie w Biedrze są mniejsze dylematy i większa pensja. No i kierownik, który coś wie :?
pres

umorzyć postępowanie można na tylko na 105 kpa ale tu nie stało się ono bezprzedmiotowe bo rozumiem że jest przesłanka do orzeczenia o nienależnie pobranych ani też nie zostało ono wszczęte na wniosek strony tylko z urzędu, najlepiej to niech kierownik wyśle się na szkolenie z kpa :) kłania się tu też zaniechanie dochodzenia nienależnie pobranych świadczeń ;) jeśli tak bardzo chce umorzyć to najpierw orzec o nienależnie pobranych i żądać zwrotu dopiero , można umorzyć nienależnie pobrane
ODPOWIEDZ