kpa odnosi się do postępowania administracyjnego urzędów w całej Polsce i niejednokrotnie jest kilka stron postępowania ..dejmar3 pisze:jeszcze jedno w myśl art.61, par. 4 KPA o wszczeciu z urzedu czy nie zawiadamia sie wszystkie strony , a nasza ustawa art.32 ust 1c mówi że nie wymaga zawiadomienia - ciągle nie wiem jak to technicznie zrobić żeby było dobrze
A co ten przepis ma niby wspólnego z brakiem zawiadomienia strony o wszczęciu postępowania.Kamill pisze:oczywiście, że tak. w końcu mamy art. 32 ust. 1 a
Nikt wcześniej tego nie robił, bo żeby to było możliwe musiał się pojawić taki przepis.dejmar3 pisze: wszczęcie postępowania z urzędu bez informowania strony - dziwne rzeczy jak dla mnie wprowadza ustawa - czy ktoś robił już coś takiego kiedyś?
Nie jest bez sensu. Twój tok rozumowania jest sensowny, logiczny i prawidłowy.mm1 pisze:Ale ustawa narzuca nam zrobienie wszczęcia z urzędu, ale nie wymaga zawiadomienia strony. Rozumiem że mam zrobić wszczęcie ale nie wysyłam stronie tylko wpinam do akt i już mogę robić decyzję zmieniającą. Ale czy mój tok rozumowania jest prawidłowy ocenicie sami. Po coś dali ten zapis że wszczęcie robimy z urzędu. Trochę to wszystko bez sensu.
Postępowanie wszczynasz z urzędu, a a strony wyłącznie o tym nie zawiadamiasz. Do akt wepnij pismo którym wszczynasz postepowanie w sprawie zmiany wysokości świadczenia pielęgnaycjnego.dejmar3 pisze:jeszcze jedno w myśl art.61, par. 4 KPA o wszczeciu z urzedu czy nie zawiadamia sie wszystkie strony , a nasza ustawa art.32 ust 1c mówi że nie wymaga zawiadomienia - ciągle nie wiem jak to technicznie zrobić żeby było dobrze
Uważam, że pisemną formę powinnismy jednak zachować.ja nie robię wszczęć do akt ... sama siebie będę informować ????