Witam.Prosze udwiadomcie mnie prowadzenie działalność rozliczam się ryczałtem i jestem obecnie na macierzyńskim czy mogę starać się o dodatek wychowaczy w związku z zawieszeniem działalności?
oj Tom chyba możemy przyznać wychowawczy w związku z zawieszeniem działalności gdyż będzie sprawował opiekę nad dzieckiem, a to chyba z art. art. 14 ustawy z dn. 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej
"Nie bój się cieni. One świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło"
O.W.
nie, art. 10 mówi o osobie uprawnionej do urlopu wychowawczego. Urlop wychowawczy to tylko i wyłącznie art 186 kodeksu pracy.
Art. 10 to nie jest świadczenie dla każdej osoby sprawującej opiekę nad dzieckiem a tylko dla pracownika.
Tom, piszę o tym, bo jakiś czas temu na szkoleniu zadałam takie pytanie i dostałam mniej więcej taką odpowiedź : zawieszenie działalności gospodarczej w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem jest to tzw. urlop wychowawczy dla przedsiębiorców – odpowiednik urlopu wychowawczego przysługującego do tej pory tylko etatowcom. Podobnie jak w przypadku osób pracujących na etacie, przedsiębiorca na „urlopie wychowawczym” ma opłacane składki na ZUS, emerytalne i rentowe, a także składkę na ubezpieczenie zdrowotne. Wymienione składki będą jednak wypłacane tylko tym przedsiębiorcom, którzy mają co najmniej 6-miesięczny staż ubezpieczeniowy bezpośrednio przed skorzystaniem z możliwości ubezpieczenia w związku z opieką nad dzieckiem.
Reasumując, szkolący poinformował nas, że tak oczywiście dodatek się należy.
"Nie bój się cieni. One świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło"
O.W.
to jak u nas w ustawie będzie mowa o "tzw. urlopie wychowawczym dla przedsiębiorców" czy innym "quasi urlopie wychowawczym" albo w ustawie o działalności gospodarczej będzie zapis o urlopie wychowawczym to będziemy przyznawać. Póki co ustawa o działalności gospodarczej nie mówi o "urlopie wychowawczym" a wyłącznie o zawieszeniu działalności w związku z opieką nad dzieckiem i refundacji składek.
Wniosek możesz złożyć, tego Ci nikt nie zabroni. Pozytywnego rozstrzygnięcia bym się jednak nie spodziewał. Ale kto wie. Jak można przeczytać, różne rzeczy można na szkoleniach usłyszeć i niektórzy się tym kierują.