wychowawczy z samozatrudnienia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 21 kwie 2015, 9:54

Pytanie. Czy zmieniły się przepisy dotyczące urlopów wychowawczych dla osób "samozatrudnionych???"
Mam kobietkę która usilnie będzie składac wniosek o urlop wychowawczy. Do tej pory była na macierzyńskim i teraz zawiesza działalność by przejść na urlop wychowawczy. Jeszcze wpiera mi, że przepisy się zmieniły i ona może przejść na urlop a my jej będziemy wypłacać wychowawczy. Czy ja coś pominęłam, czy babka coś nie doczytala?
maxkiii

Napisano: 21 kwie 2015, 9:55

nic tu sie nie zmieniło... dodatek nie przysługuje
gosiula.

Napisano: 21 kwie 2015, 13:50

art. 14a ust. 1d ustawy o swobodzie działalności gospodarczej
https://mojafirma.infor.pl/mala-firma/pr ... orcow.html
beataQ

Napisano: 21 kwie 2015, 13:58

nie dodała mi się reszta postu

urlop wychowawczy może wziąć, tylko jest jeszcze art. 10 ust.5 pkt 4 ustawy o świadczeniach rodzinnych i pytanie czy samozatrudnienie to stosunek pracy?
beataQ

Napisano: 21 kwie 2015, 14:04

Kodeks pracy się zmienił ale ustawa nie.... urlop wychowawczy to dodatek do świadczeń rodzinnych i jest uprawnieniem typowo pracowniczym a nie dla właścicieli firm bo tak to wygląda , w kodeksie pracy można sumować okresy pracy z przerwami aby było 6 miesięcy przed urlopem w naszej ustawie mysi być 6 miesięcy minimum ale ciągłego zatrudnienia .... takie małe różnice...
Zjem Ci Chleb
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 07 lip 2009, 15:01
Zajmuję się: PS/FA/AOON/OW/ŚW

Napisano: 21 kwie 2015, 14:06

znalazłam jeszcze to. Może Ci się przydać w obronie swojego zdania przed klientką
https://www.urlopywychowawcze.pl/artykul ... lasna.html
beataQ

Napisano: 21 kwie 2015, 14:10

może zawiesić działalność i być na wychowawczym ale my n9ie mozemy jej płacić dodatku, natomiast jest zapis ze w tej sytuacji jej dochód mozemy potraktować jako utrate i pani moze zakwalifikować się na zasiłek rodzinny ;))
nowa7777

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x