Wydatki - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 10 cze 2025, 13:39

Mam Panią, która złożyła wniosek. Właściciel lokalu wypełnił jej wniosek i wpisał wydatki za centralne ogrzewanie i ciepłą wodę. Mam Pana z tej samej wspólnoty (własność) zarządca nie wypisuje wydatków za CO i CW bo Pan ma indywidualne ogrzewanie. Dowiedziałem, się że właściciel, który wypełnił tamtej Pani wniosek wpisał CO i CW bo ma piec w piwnicy, który ogrzewa jemu kilka lokal bo ma w tym budynku kilka lokali usługowych i mieszkalnych które wynajmuje. Właściciel, który wypełnił wniosek najemcy, też płaci do tej wspólnoty wydatki co ten Pan ale wypełniając najemcy ten wniosek nie wpisał wydatków za koszty zarządu i wpisał CO i CW (właściciel do wspólnoty nie płaci za CO i CW). Nie wpisał też wydatków za śmieci bo Pani płaci śmieci u rodziców.
Czy może tak być, że właściciel wpisał wydatki za CO i CW (w sumie ma jedn piec w piwnicy który ogrzewa ileś tam tych lokali i później rozlicza wszystkich z ciepłej wody i ogrzewania bo podobno jakieś liczniki tam są)? Kosztów zarządu mógł nie wpisywać bo mógł to już ująć w czynszu najmu, śmieci Pani napisała oświadczenie że płaci u rodziców więc ich jej nie liczę. Tylko mam dalej wątpliwości co do CO i CW czy tak może być?
GOPS_1234
Starszy referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Napisano: 10 cze 2025, 13:46

NIE MA CENTRALNEGO OGRZEWANIA bo musi byc z zewnętrznego źródła a nie z piwnicy :)...

W wyroku WSA w Białymstoku z 17.01.2019 r., (II SA/Bk 522/18, LEX nr 2618202) wskazano, że "tylko ogrzewanie lokalu mieszkalnego z sieci zewnętrznej może być uznane za wyposażenie lokalu w centralne ogrzewanie (...) fakt umieszczenia (...) centralnego ogrzewania w odrębnym pomieszczeniu nie oznacza spełnienia przesłanki wyposażenia lokalu w instalacje pochodzące z zewnętrznego źródła. Nie jest to, bowiem sieć zewnętrzna, ale sieć wykorzystywana indywidualnie, jedynie na własne potrzeby (...)".
Jak podkreśla NSA w wyroku z 21.06.2018 r., (I OSK 222/18, LEX nr 2536701), cyt. "(...) chodzi o centralne (sieciowe) doprowadzanie ogrzewania i ciepłej wody, a nie centralne ogrzewanie i centralne doprowadzanie ciepłej wody w rozumieniu instalacji znajdującej się wewnątrz budynku jednorodzinnego."
W świetle powołanych przepisów oraz stanowisk judykatury można ustalić, że w sprawach dodatków mieszkaniowych nie można uznać za centralne ogrzewanie indywidualnego kotła na paliwo stałe lub kotła gazowego znajdującego się w lokalu mieszkalnym, który rozprowadza za pomocą instalacji ciepło do celów ogrzewania po całym lokalu. Nie jest to sieć zewnętrzna (ogrzewanie sieciowe z zewnętrznego źródła), lecz sieć wewnętrzna wykorzystywana indywidualnie na potrzeby ogrzewania gospodarstwa domowego osoby ubiegającej się o dodatek mieszkaniowy.
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x