wydatki za mieszkanie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 02 cze 2015, 14:15

Mieszkanie we wspólnocie mieszkaniowej. Wydatki potwierdzone przez zarządce w wysokości 630,00zł ( fundusz remontowy, nieczystości stałe, płynne, ciepła woda. centralne ogrzewanie). Rozumiem że do obliczeń przyjmuje wszystkie wydatki, tutaj niczego nie muszę porównywać do stawek gminnych tak?

W naszych mieszkaniach gminnych nie ma ccw, co, gazu przewodowego....
alkaa

Napisano: 02 cze 2015, 14:27

Nie ma innych opłat, typu na przykład eksploatacja lub coś podobnego? Tak czy siak fundusz remontowy wymaga porównania do stawek gminnych.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2015, 14:35

Pytanie do Krwawej jaką macie podstawę prawną dot. funduszu remontowego
Olunia

Napisano: 02 cze 2015, 14:44

Nie mam wykazanego nic ponad to co tutaj podałam.

Czyli jeśli fundusz mam wykazany w kwocie 57,00 a stawka gminna wynosi 4,oo to 57,00zł dzielę przez powierzchnię użytkową i tyle tak. A reszta opłat w podanej wysokości?

Jeśli można to co jeszcze porównuje do stawek gminnych. czynsz, opłaty eksploatacyjne, fundusz remontowy, koszty zarządu nieruchomością wspólną, zaliczki na nie i co jeszcze ?
alkaa

Napisano: 02 cze 2015, 21:04

Do stawek gminnych porównuje się w szczególności czynsz (czyli wszystko co zabiera właściciel) oraz wszystko to co się mieści w pojęciu czynszu (sumę). Najcelniejszy opis czynszu jaki pamiętam występuje w ustawie o ochronie praw lokatorów. Dla ułatwienia: podstawowe rodzaje tych opłat (można rzec czynszopodobnych) zawiera znane nam rozporządzenie ws dodatków mieszkaniowych.

W uproszczeniu można rozumować, że chodzi tu o wszystko co służy wprost utrzymaniu mieszkania (w odróżnieniu od opłat tzw. niezależnych od właściciela, do których zaliczamy zasadniczo opłaty za media).
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x