wykształcenie pracownika socjalnego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 6    [ Posty: 60 ]

Napisano: 23 paź 2009, 15:16

Mam pytanie czy od 31.12.2013 roku pracownikiem socjalnym
nie będzie mogła być osoba po szkole policealnej?

Patrzcie art. 116.1 - jednolity tekst ustawy o pomocy społecznej - obwieszczenie - Marszałka RP

Dz.U. z 2009 r. nr 175; poz. 1362
OBWIESZCZENIE MARSZAŁKA SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o pomocy społecznej
https://infor.pl/skany/spis.php?rodzaj=d ... 2&str=0001
~ingi==

Napisano: 10 sie 2010, 12:01

Czytam te wypowiedzi i powiem tak,
rzeczywiścnie nie mozna oceniać ludzi tylko po tym jakie mają wykształcenie. Pracuję ponad 9 lat, jestem świadoma tego, że w naszym zawodzie nauka ( sama w sobie )i dokształcanie się są po prostu niezbędne oprócz posiadanych umiejętności interpersonalnych koniecznych dla pracy z drugim człowiekiem. Bo jak bez wiedzy, np. w zakresie przepisów, pomagać potrzebującym?
Z przykrościa też stwierdzam, że zetknęłam się z ludźmi, którzy są po szkole policealnej i takimi po studiach, i jedyne co dobrze potrafia robić to mieć wieczne pretensje do świata i obgadywać kogoś kto chce czegoś więcej w pracy z Klientem pomocy społecznej. Dla nich kreatywna praca socjalna, otwartość na wiedzę, zdobywanie dalszych kwalifiakcji, jest juz chyba zbyt duzym wysiłkiem. Po prostu odbębnią wywiad i tyle.
No i Marcin:) tak jak pisałm, sam widzisz jak jest. tylko pamiętaj, że w gronie mało aktywnych pracowników możesz byc narażony na wylkuczenie:) bycie outsiderem.
~Agnieszka

Napisano: 11 sie 2010, 13:05

Jestem pracownikiem socjalnym od miesiąca - jestem po studiach mrg - psychologia. Czy muszę kończyc jeszcze jakas dodatkową szkołę związaną z pracą socjalną? Chodzi mi o studia-podyplomowe-studium. Nie mówię o kursach...
~zz

Napisano: 11 sie 2010, 13:37

Pracuję w pomocy społecznej od 2002r. najpierw jako aspirant, potem pracownik socjalny po ukończeniu policealnego studium dla pracowników socj. Obecnie studiuję, więc przeszłam prawie wszystkie etapy szkolenia. I powiem Wam, że nic nie dorówna poziomowi nauczania tzw. \"szkółki pracowników socjalnych\". Czy studiowanie makro i mikro ekonomii, statystyki, logiki i wielu, wielu innych, równie ciekawych przedmiotów, będzie przydatnych w naszym zawodzie???!!!!
Może powinnam się wstydzić, ale studiuję tylko dla tzw. \"papierka\", bo całą, naprawdę niezbędną, podstawową wiedzę uzyskałam w \"szkółce\" i cały czas nabywam ją poprzez doświadczenie.
~rybka

Napisano: 12 sie 2010, 22:23

wszystkie małpy jedne
~ccc

Napisano: 19 sie 2010, 22:37

Bywa i tak, że niektórzy pracownicy socjalni w wyższym wykształceniem są zbyt zmęczeni dźwiganiem obszernej jak im się wydaje wiedzy, że jak przychodzi czas na pracę to patrzą aby było jej jak najmniej ale oczywiście za godne pieniądze! Uważam, że pracownicy socjalni po szkołach policealnych bardzo sumiennie wykonują swoją pracę i często szkolą nowo przyjętych do pracy pracowników socjalnych po studiach:) to od nich tak naprawdę uczą się jak mają pracować.
~nela

Napisano: 20 sie 2010, 12:57

Jestem tegoroczną absolwentką peeewnej uczelni....która nas nieźle wydudkała. Okazuje sie, że rozpoczynaliśmy socjologie, specjalnośc praca socjalna i słuzby społeczne, a kończymy tylko ze słuzbami społecznymi....Pracownikami socjalnymi nie możemy więc być. Duzo by pisać na ten temat.Zastanówcie sie ludzie dobrze zanim podejmiecie jakąś forme dokształcenia
~nowa

Napisano: 24 sie 2010, 14:18

o ile się nie mylę, to aktualnie wystarczy, żeby uczelnia zrealizowała wymienione w rozporządzeniu przedmioty w okreslonej liczbie godzin i nie ma wówczas znaczenia czy \"praca socjalna\" jest w nazwie specjalności. To jest podstawą tego, aby nabyćuprawnienia do wykonywania zawodu pracownika socjalnego.
~kleo

Napisano: 06 wrz 2010, 15:56

Witajcie, chciałabym się was zapytać czy osoba, która ukończyła jednolite studia magisterskie na kierunku pedagogika o specjalności: praca socjalna i opiekuńczo-wychowawcza w lipcu 2008 r. może pracować w zawodzie pracownika socjalnego? I czy zasadne jest tu powołanie się na Art.156 ust 3a ustawy o pomocy społecznej z dnia 12 marca 2004r z uwzględnieniem zmian wprowadzonych 12.02. 2010r.?
Pracowałam już jako pracownik socjalny jednak ostatnimi czasy chcą starać się o posadę pracownika socjalnego w Domu Dziecka dowiedziałam się, że nie posiadam odpowiednich kwalifikacji do wykonywania tego zawodu - co mnie wprawiło w osłupienie!!!! Z góry dziękuję za odzew w tej sprawie.
~moniwin

Napisano: 14 gru 2010, 11:26

sumując waszeo wypowiedzi
od 2013 r. pracownik socjalny musi miec MGR
a ci którzy wcześniej ukończyli szkółki, nie muszą kończyc studiów... (czyli do roku 2007), po 2007 każdy leci na studia
~ona

Strona 1 z 6    [ Posty: 60 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x