Wyliczenie dochodu po uzysku - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 01 lut 2017, 14:49

"przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, art. 30b, art. 30c, art. 30e i art. 30f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2012 r. poz. 361, z późn. zm.2)), pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne"

Zastanawia mnie skąd bierzecie w miesięcznym wynagrodzeniu należny podatek dochodowy, skoro wychodzi on dopiero przy rozliczeniu rocznym? Co miesiąc pobierana jest zaliczka na podatek...
Ta definicja odnosi się do dochodu rocznego, nie miesięcznego...
huuu

Napisano: 01 lut 2017, 14:50

a to nie jest tak że jak napiszą na zasiadczeniu wynagrodzenie netto - to bedzie ok
tylko jak napiszą wynagrodzenie do wypłaty - to wtedy nie ok
??
+ewa

Napisano: 01 lut 2017, 14:52

ja biorę to co dostał ewidentnie do ręki - przecież to chyba jest najbardziej logiczne że dostaje taką kwotę i to jest jego rzeczywisty dochód
osa

Napisano: 01 lut 2017, 14:58

zresztą po 11 latach pracy w tym dziwnym dziale jaki jest swiadczenia rodzinne mam powoli zlew na pewne sprawy - przepisy są nie jasne, co chiwlę jakieś inne interpretacje, wyroki sądów, szkolenia gdzie na każdym dowiesz się czegoś innego w tej samej sprawie , sprawy coraz bardziej zagmatwane czasami ma się naprawdę dość tego wszystkiego
osa

Napisano: 01 lut 2017, 14:58

osa pisze:ja biorę to co dostał ewidentnie do ręki - przecież to chyba jest najbardziej logiczne że dostaje taką kwotę i to jest jego rzeczywisty dochód

to moim zdaniem robisz źle, bo może miec potrącane dobrowolne upezpieczenie, czy pozyczkę itp.
powinno byc wynagrodzenie netto, albo brutto minus wszystkie potrącenia
+ewa

Strona 3 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x