mam wymiar pracy liczony od maja 2014 roku, bo wtedy podspisałąm umowę o pracę. wcześniej od lipca 2013 do końca stycznia 2014 roku odbywałam staż u Urzędu Pracy i pobierałam stypendium i ktoś mi ostatnio podpowiedział, że złożyła pismo do pracodawcy o ponowne przeliczenie stażu pracy.
może ktoś ma podobną sytuację?
Staż z UP płacony ze środków krajowych jest liczony do dodatku stażowego, ale do urlop nie. Nie wiem jak jest w sytuacji, gdy finansowany był ze środków europejskich.
Ja wzięłam zaświadczenie z UP, na nim było napisane że liczy się do uprawnień pracowniczych.
Potwierdzam, staż oraz przygotowanie zawodowe, na które kieruje UP jest wliczane do stażu pracy. Tak samo okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych tzw. kuroniówki. U nas były płacone wyrównania, ale księgowa podważała ich zasadność. Obie z zastępcą stoją przy stanowisku, że powinno się tylko podnieść dodatek od momentu dostarczenia dokumentów. Nie docierało, że prawo do dodatku uzależnione jest od faktycznego stażu pracy a nie momentu jego udokumentowania.
Fakt, że pracownikowi skończył się okres, na jaki zawarta została umowa nie wyklucza możliwości dochodzenia wyrównania za okresy minione przy uwzględnieniu okresu przedawnienia dla roszczeń ze stosunku pracy, który według art. 291 § 1 Kodeksu pracy wynosi 3 lata.