Wymysł GIODO - kserujecie dowody osobiste? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 13 lut 2015, 9:36

Jak to jest u Was?
U nas, na wsi ;) kserujemy dowody osobiste klientów.
Okazuje się jednak, że wg GIODO, robimy to bezprawnie.
Dowody zawierają bowiem dane, przy użyciu których możemy nie wiem czego dokonać, bo wiedza o kolorze oczu i wzroście (które widać "na żywo"...) rzeczywiście sprawi, że np. dokonamy włamu do domu klienta.
W każdym razie, wg radcy prawnego powinniśmy stworzyć sobie taki druk, w którym przepiszemy dane z dowodu, do których obracania jesteśmy upoważnieni i gotowe.
A co Wy na to?
porazona pradem

Napisano: 13 lut 2015, 9:54

chore
gops1

Napisano: 13 lut 2015, 9:55

ja kseruje ... pewnie więcej z przyzwyczajenia ... ale zawsze mogę się powołać na par. 2 ust. 2 pkt 14 rozporządzenia ;)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2015, 10:05

a po co wam xero dowodu skoro ustawodawca tego nie wymaga???/ to jest dopiero chore
zac21

Napisano: 13 lut 2015, 12:23

zac21 pisze:a po co wam xero dowodu skoro ustawodawca tego nie wymaga???/ to jest dopiero chore
zaraz chore .. słyszałam o chorszych przypadkach ;)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2015, 13:54

zac21 podziel się wzorem
005

Napisano: 13 lut 2015, 13:56

no dobra dobra, ale jak chcesz kogoś zgłosić do zus to potrzebujesz drugie imię i nazwisko rodowe a te dane z czego mam wziąć jak nie z dowodu?
nela
Referent
Od: 15 kwie 2008, 10:57
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2015, 13:59

u nas są specjalne oświadczenia o zgłoszeniu do ubezpieczeń przy śp, zdo i tak dalej które osoby same wypełniają, ale my też kserujemu od zawsze dowody
manilla

Napisano: 13 lut 2015, 14:07

Do niedawna też kserowałam dowody osobiste. Dane osobowe które wpisze mi klient do wniosku są zupełnie wystarczające, a branie dowodów rzeczywiście jest nadużyciem. Mamy ochronę danych osobowych. Nie zdziwcie się jak klient wam nie pozwoli skserować swój dowód i nawet nie o dane tu chodzi a o udostępnianie wizerunku. Możecie wylegitymować klienta i poprosić aby we wniosku wpisał wam niezbędne dane. Na pewno nie będzie to drugie imie i nazwisko rodowe. To bzdura, że te dane potrzebne są do zgłoszenia do ZUS. Do zgłoszenia do ZUS niezbędne są: imie(pierwsze), nazwisko, pesel, adres zamieszkania, kasa chorych. Resztę możesz ale nie musisz podawać w dokumencie zgłoszeniowym. Robię to więc dobrze wiem.
Basikaa54

Napisano: 13 lut 2015, 14:22

nela pisze:no dobra dobra, ale jak chcesz kogoś zgłosić do zus to potrzebujesz drugie imię i nazwisko rodowe a te dane z czego mam wziąć jak nie z dowodu?
nie wpisujemy do Płatnika rodowego, nr dowodu i drugiego imienia ... info 100% ze szkolenia z Panem ( miłym i przystojnym ) z ZUSU Lubelskiego
PESEL !! imię i nazwisko, płec adres , kod .. mniej danych = mniej korekt
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x