wypłata
- kiki88
- Podinspektor
- Zajmuję się: SR/ŚW
- Kontakt:
Re: wypłata
dochód za marzec ewentualne uchylenie od kwietnia
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
- oko12
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/Stypendia
- Kontakt:
Ja się nie zgadzam, że od kwietnia.
Skoro poszła do pracy w lutym, bierzemy dochody za marzec.
W marcu nie przyniesie Ci zaświadczenia za marzec bo dopiero w kwietniu pracodawca je przeleje. Dlatego też ustawodawca dał ten m-c w gratisie.
Zgodnie z art. 18 ust. 6 świadczenie nie przysługuje od m-ca następującego po pierwszym miesiącu od m-ca, w którym dochód został osiągnięty
Dochód osiągnięty był w marcu, czyli kwiecień w "gratisie" (po pierwszym miesiącu od miesiąca osiągnięcia) czyli nie należy się od maja.
Tak też uczył nas Pan Mazurkiewicz.
Od kwietnia uchylalibyśmy gdyby w lutym osiągnęła też dochód. Wtedy wzięlibyśmy dochody za marzec i utracili od kwietnia.
Skoro poszła do pracy w lutym, bierzemy dochody za marzec.
W marcu nie przyniesie Ci zaświadczenia za marzec bo dopiero w kwietniu pracodawca je przeleje. Dlatego też ustawodawca dał ten m-c w gratisie.
Zgodnie z art. 18 ust. 6 świadczenie nie przysługuje od m-ca następującego po pierwszym miesiącu od m-ca, w którym dochód został osiągnięty
Dochód osiągnięty był w marcu, czyli kwiecień w "gratisie" (po pierwszym miesiącu od miesiąca osiągnięcia) czyli nie należy się od maja.
Tak też uczył nas Pan Mazurkiewicz.
Od kwietnia uchylalibyśmy gdyby w lutym osiągnęła też dochód. Wtedy wzięlibyśmy dochody za marzec i utracili od kwietnia.
oko12 nie masz racji nie dotyczy to sytuacji wynagrodzeń, jeżeli praca od lutego to dochód za marzec i uchylenie od kwietnia!!!
- oko12
- Referent
- Kontakt:
Ja się z tym nie zgadzam, tak jak mówiłam ten zapis w ustawie jest dla mnie jasny i dość jasno wytłumaczony przez naszego szkolącego Pana Mazurkiewicza.nowa11 pisze:oko12 nie masz racji nie dotyczy to sytuacji wynagrodzeń, jeżeli praca od lutego to dochód za marzec i uchylenie od kwietnia!!!
W art. 18 ust. 6 nie jest napisane że utracamy od m-ca następującego po m-cu ...tylko od m-ca następującego po pierwszym m-cu od m-ca w którym dochód został osiągnięty
- voodoo
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
To nie można było prostszego zapisu zrobić? Ja zawsze chcę zaświadczenia za drugi przepracowany miesiąc. Prawdopodobnie jest to nie zawsze dobrze ale kij.
- oko12
- Referent
- Kontakt:
Zawsze bierzemy za drugi m-c tylko z utratą jest różnie, bo wymyślili teraz dochód uzyskany i osiągnięty. Wcześniej ponoć tak nie było.voodoo pisze:To nie można było prostszego zapisu zrobić? Ja zawsze chcę zaświadczenia za drugi przepracowany miesiąc. Prawdopodobnie jest to nie zawsze dobrze ale kij.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
kiedyś konsultowałam taki przypadek ze szkoleniowcami i z kontrolą. odpowiedź była jednoznaczna: dochód za marzec, uchylenie od kwietnia
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Czyli
jak?

Oprócz wypłata - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
decyzja od - do?
zus -do kiedy?
dochód uzyskany 0 zł
MAM PROBLEM Z DECYZJĄ !!!
Ustalenie składu rodziny - wspólne zamieszkiwanie rodziców?
Koordynacja
alimenty
Uzyskanie
Dziecko urlopowane z domu dziecka. 500 sie nalezy?
nieszczęsny ROPS
Nowa informacja o szkoleniach
utrata 500+
Dziecko w wyroku przyz matce, dziecko faktycznie przy ojcu
jak liczycie gospodarstwo w takim wypadku?
uzyskanie dochodu/aneks do umowy
decyzja