Mam prośbę, proszę o podpowiedź, jak załatwić sprawę zmiany formy wypłaty zasiłku pielęgnacyjnego. Chodzi mi o to w jaki sposób ustalić np do jakiego sklepu przekazywać świadczenie. Pracownik socjalny daje informację do Działu Świadczeń Rodzinnych, że środki są marnotrawione. Skąd ja w świadczeniach rodzinnych mam wiedzieć jak wypłacać środki. W naszym ośrodku zmieniamy na sposób wypłaty na sklep. Ale jest taki problem, że Dyrektor ośrodka uważa, że Dział Świadczeń Rodzinnych powinien wezwać stronę i ustalić z nią do jakiego sklepu ta osoba życzy sobie żeby przekazywać jej świadczenia. Czy pracownicy pomocy społecznej nie mogliby wskazać konkretnego sklepu.
U mnie akurat jest odwrotnie... jak jest problem to przede wszystkim w takiej rodzinie jest zajęcie dla pracownika socjalnego, asystenta rodziny. W ramach pracy socjalnej,swoich obowiązków nadzorują wydatkowanie pieniędzy z budżetu państwa.
Informacje gdzie przekazać pieniądze jest od pracownika socjalnego który uzgadnia to z rodziną po rozeznaniu jej potrzeb.