Widze ze niektorzy sa dobrze poinformowani o zasadach przyznawania wyprawki na usamodzielnienie... Byłam przez 11lat w rodzinie zastepczej, konczac 18 lat pani z MOPR-u powiedziala ze o wyprawke moge sie starac konczac szkote tzn . majac 25 lat lub jesli bede miala swoje mieszkanie. Teraz dostałam mieszkanie i niewiem czy moge juz starac sie o wyprakw czy dopiero jak skoncze szkołe(za 3lata) ?
Bardzo bym prosiła o odpowiedz , poniewaz z tymi paniami tam nie idzie dojsc do porozumienia :/
Pozdrawiam
Rozporządzenie Ministra Polityki Społecznej w sprawie udzielania
pomocy na usamodzielnienie, kontynuowanie nauki oraz
zagospodarowanie
z dnia 23 grudnia 2004 r. (Dz.U. 2005 Nr 6, poz. 45)
Tam znajdziesz wszystko co cię interesuje.
Ponadto w momencie ukończenia przez ciebie 18 roku życia wybierałaś pewnie Opiekuna Usamodzielnienia - ta osoba powinna ci pomóc i wyjaśniać wszelkie niejasności.
Pewnie masz też plan usamodzielnienia w którym pisałaś co kiedy planujesz w swoim życiu. Ten plan możesz modyfikować - czyli np. zaplanować że w związku z otrzymaniem mieszkania chcesz otrzymać pomoc na zagospodarowanie - Mogą ci go nie przyznać na ten rok jeśli go nie planowałaś wcześniej bo mogą nie mieć zagospodarowanych pieniędzy w budżecie na 2010 ale możesz wtedy starać się by w 2011 r mieli te pieniądze - a szkoła to osobny plan i nie znalazłem nigdy nigdzie że musisz ją skończyć by otrzymać środki na zagospodarowanie.
Powodzenia w usamodzielnianiu się