ZUS twierdzi, że trzeba opłacić składki ( społeczne i zdrowotne) wstecz żeby była ciągłość i zapłacić odsetki od w/w.
Proszę podpowiedzcie gdzie wsadzić wydatki na odsetki w 85213 ? Odsetki z własnych czy z dotacji?
Do Ella 5: Ja nie robiłam korekt "zerowych" (przecież świadczenie zostało wypłacone) tylko ze składką i dlatego też naliczyłam i odprowadziłam do ZUS składkę wraz z odsetkami. Podopieczny u nas pobierał świadczenie od 2013r. (miał comiesięczne wypłaty), ale jako rolnik był obowiązkowo ubezpieczony w KRUS i tam opłacał sobie składki. Skoro KRUS mi go teraz wyrejestrował z datą wsteczną, to logicznym jest, że składkę naliczam i odprowadzam do ZUS za każdy miesiąc, w którym dokonałam wypłaty świadczenia. Przecież ja mu teraz nie wypłacam świadczenia z wyrównaniem od 2013r., bo to świadczenie zostało mu już wypłacone wcześniej, w związku z tym składek też nie naliczam od skumulowanej kwoty z kilkunastu miesięcy tylko osobno za każdy miesiąc, w którym dokonałam wypłaty świadczenia.
Do t.l. - odsetki od składki zdrowotnej płacę ze śr.własnych. Na temat odsetek od składki społecznej Ministerstwo wypowiedziało się jesienią zeszłego roku,że należy je pokryć z rozdz.85212 z dotacji. Natomiast co do odsetek od składki zdrowotnej nie było nawet słowa. Dlatego też ja dla świętego spokoju płacę te odsetki ze środków własnych.
Dzwoniłam do swojego wydziału i odsetki od składek zdrowotnych płacę ze środków 85213-2010. Złożyłam w UW dodatkowe zapotrzebowanie na środki. Paragraf na odsetki "Pozostałe odsetki" 4580