wyrok - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 11 cze 2014, 11:55

babka przyniosła wyrok o separacji i zauważyłam, że kwota alimentów została zwiększona. Do dnia dzisiejszego nic nie przyszło od komornika żadne zawiadomienie o podwyższeniu i zastanawiam się czy musi przyjść czy z urzędu mam to zrobić?
marikaa

Napisano: 11 cze 2014, 12:05

Kobieta powinna pójść z wyrokiem do komornika, sąd nie ma obowiązku przesyłania takich informacji do komornika a komornik nie ma obowiązku być jasnowidzem.
Jeśli wierzycielka była już u KS z podwyżką, KS ma obowiązek przesłać zaświadczenie do Ciebie - jeśli tego nie zrobił, możesz temat monitorować.
piciripci

Napisano: 11 cze 2014, 12:59

no mi przyniosła wyrok więc byłam przekonana, że do komornika też, czekałam no ale nie ma odzewu. Czyli ja i tak mimo, że ten wyrok mam nic nie robię bez zawiadomienia komornika. Mogę jedynie zadzwonić i zapytać czy doniosła, a jeśli nie to ...
marikaa

Napisano: 11 cze 2014, 13:38

Bez zaświadczenia o bezskuteczności nic nie zdziałasz a to jest w interesie wierzycielki, żeby informować KS.
piciripci

Napisano: 11 cze 2014, 14:58

czyli wyrok ogólnie sobie może leżeć skoro komornik nic nie wie, ale zadzwonię i zapytam
JULA JULA

Napisano: 12 cze 2014, 8:33

moim zdaniem powinnaś poinformować wierzycielkę aby poszła do komornika i zgłosiła podwyżkę alimentów.
Ja miałam taki sam przypadek i kobieta po 1,5 roku poszła do komornika z nowym wyrokiem, potem ja miałam problem i cofałam się te 1,5 roku i zmieniałam decyzję oraz robiłam spłatę.
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x