wyrok sądu - Świadczenia rodzinne

Strona 7 z 9    [ Posty: 84 ]

Napisano: 16 lip 2015, 12:30

Ale co mnie obchodzą wyroki sądów skoro ja cytuję sam Trybunał który orzekał o zgodności z konstytucją? Odpowiedz mi na kilka pytań, jeśli możesz:

1. Czy Trybunał uznał, że opiekunom dorosłych należy się tyle samo co opiekunom dzieci?
2. Czy Trybunał uznał, że wszyscy pobierający SZO/ZDO nabywają prawo do SP?
3. Czy Trybunał uznał, że zgodnie z Konstytucją RP, dzieci mają prawo do szczególnego traktowania, a co za tym idzie ich opiekunowie mogą mieć wyższe świadczenie?
4. Czy Trybunał uznał, że ich orzeczenie zmienia istniejący stan prawny?
5. Czy Trybunał uznał, że niedopuszczalne jest inne traktowanie opiekunów dzieci i opiekunów dorosłych?
6. Czy Trybunał uznał, że niedopuszczalne jest odmienne traktowanie opiekunów dorosłych?

Tak/Nie - prosta sprawa.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 16 lip 2015, 12:37

ciekawy pisze:może niebawem (wreszcie po prawidłowo rozpatrzonym przez Ciebie wniosku) będziesz mógł komuś z opiekunów dorosłych ON wydać decyzję przyznającą ŚP
Ja wszystkie wnioski rozpatruję prawidłowo - to raz. Dwa - bardzo bym chciał przyznać opiekunowi dorosłego SP w kwocie 1200 bo bym na tym bezpośrednio zyskał. Finansowo. Trzy - żaden opiekun dorosłego nie złożył wniosku o SP, po wyroku Trybunału, ani wniosku o wznowienie postępowania, ani żadnego pisma, ani żadnej skargi, ani nikt nawet o to nie pytał, wprost lub telefonicznie. A potencjalnie zainteresowanych mam ponad 100 osób. Cztery - w obecnym stanie prawnym nie przyznam żadnemu opiekunowi dorosłego SP w kwocie 1200zł, bo uważam, że nie ma na to podstawy prawnej - chyba, że będę miał wiążące orzeczenie sądu w tej konkretnej sprawie.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 lip 2015, 13:12

trochę nie z tej beczki

ale chciałam zapytać na jakiej stronie odczytujecie orzeczenia sądów - jest to jakaś ogólna
zuzzanna

Napisano: 16 lip 2015, 13:28

zuzanna przez dwa z - wpisz w google centralna ewidencja wyroków sądów adminsitracyjnych

Iks trochę pojechałeś po bandzie:
"Ja wszystkie wnioski rozpatruję prawidłowo"

czemu żaden nie złożył wniosku? Za drzwi z wnioskami ich wyrzuciłeś?
U mnie złożyli. I nawet jedna osoba po orzeczeniu SKO otrzymała
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 lip 2015, 13:37

Iks pisze:Ale co mnie obchodzą wyroki sądów skoro ja cytuję sam Trybunał który orzekał o zgodności z konstytucją? Odpowiedz mi na kilka pytań, jeśli możesz:

1. Czy Trybunał uznał, że opiekunom dorosłych należy się tyle samo co opiekunom dzieci?
2. Czy Trybunał uznał, że wszyscy pobierający SZO/ZDO nabywają prawo do SP?
3. Czy Trybunał uznał, że zgodnie z Konstytucją RP, dzieci mają prawo do szczególnego traktowania, a co za tym idzie ich opiekunowie mogą mieć wyższe świadczenie?
4. Czy Trybunał uznał, że ich orzeczenie zmienia istniejący stan prawny?
5. Czy Trybunał uznał, że niedopuszczalne jest inne traktowanie opiekunów dzieci i opiekunów dorosłych?
6. Czy Trybunał uznał, że niedopuszczalne jest odmienne traktowanie opiekunów dorosłych?

Tak/Nie - prosta sprawa.
ad1 - nie
ad2 - nie, ale sądy administracyjne po wyroku TK w sprawie K38/13 uchylają decyzje odmowne MOPSów i zgodnie z wyrokiem (SENTENCJĄ) TK i wprowadzonymi przez ustawodawcę zmianami w ustawie ś.r. nakazują rozpatrzyć sprawy ponownie z naciskiem na korzystanie z obowiązujących po zmianach przepisów
ad3 - mają prawo do szczególnego traktowania (niekoniecznie z wyższym świadczeniem)
ad4 - wydany przez TK wyrok (sentencja) jest ponad ustawami
ad5 - nie
ad6 - tak (zapominając o opiekunach dorosłych ON wkręconych w ZDO wymyślony i przyklepany przez TK substytut ŚP
ciekawy

Napisano: 16 lip 2015, 13:47

Elmer pisze:Iks trochę pojechałeś po bandzie:
No jasne, że po bandzie, ale w momencie orzekania jestem pewien swojej racji i interpretacji, ludzie nie narzekają, SKO nie uwala, kontrola się nie przyczepiła - jestem skuteczny i tyle.
Elmer pisze:czemu żaden nie złożył wniosku?
Nie mam pojęcia. Przychodzili się pytać co jakiś czas o zmiany, a po wyroku ucichło.
Elmer pisze:Za drzwi z wnioskami ich wyrzuciłeś?
No coś Ty. Wypraszam tylko z pustymi wnioskami w okresie zasiłkowym.
Elmer pisze:U mnie złożyli. I nawet jedna osoba po orzeczeniu SKO otrzymała
Też bym chętnie powypłacał, bo nasze 3% jest faktycznie związane z naszymi wypłatami.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 lip 2015, 13:50

Ciekawy - no i sam widzisz, że TK wcale nie stwierdził, że 1200 należy się opiekunom dorosłym, tylko niektóre WSA nie rozumieją czytanego tekstu. Dla mnie jednak kluczowy dla interpretacji orzeczenia jest zamysł jego autorów - a jaki to zamysł wynika jasno z uzasadnienia. Dopóki nie dostanę wiążącego wyroku to nie przyznam, ani nie poradzę komuś żeby przyznał, bo uważam, że mimo dobrych chęci - nie da rady.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 lip 2015, 14:31

Elmer pisze:zuzanna przez dwa z -
pseudonim artystyczny w pracy :D
dzięki za info
zuzzanna

Napisano: 16 lip 2015, 16:12

Iks pisze:Ciekawy - no i sam widzisz, że TK wcale nie stwierdził, że 1200 należy się opiekunom dorosłym, tylko niektóre WSA nie rozumieją czytanego tekstu. Dla mnie jednak kluczowy dla interpretacji orzeczenia jest zamysł jego autorów - a jaki to zamysł wynika jasno z uzasadnienia. Dopóki nie dostanę wiążącego wyroku to nie przyznam, ani nie poradzę komuś żeby przyznał, bo uważam, że mimo dobrych chęci - nie da rady.
Iks, WSA rozumieją tekst pisany. Tyle że teraz te orzeczenia zaczynają traktować jako środek nacisku na ustawodawcę, o czym nierzadko piszą wprost w wyrokach. I póki ustawa się nie zmieni, orzecznictwo będzie bronić obywateli pozbawionych ochrony prawnej poprzez niezrealizowanie wyroku TK przez ustawodawcę.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 16 lip 2015, 16:22

To teraz Iks pracuje n.p. wyroków TK??? Nie Ustaw???
Gość

Strona 7 z 9    [ Posty: 84 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x