Wysłać zawiadomienie na prokuraturę? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 03 sty 2019, 15:21

Od końca poprzedniego okresu zasiłkowego mam nowego dłużnika. Zgodnie z zaświadczeniem o bezskuteczności od Komornika kwota zobowiązań z tytułu wypłaconego FA wynosi 0,00 zł, a z tytułu należności wierzyciela alimentacyjnego ponad kilka tysięcy. Komornik co miesiąc przelewa pieniądze od dłużnika, więc jego zadłużenie z tytułu FA jest naprawdę niewielkie, tym bardziej nie stanowi równowartości co najmniej 3 świadczeń okresowych. Czy powinnam wysłać zawiadomienie na prokuraturę?

W tamtym roku miałam podobną sytuację, tylko dłużnik nie płacił nic a nic i zawiadomienie wysłałam.
mgops89
Stażysta
Od: 07 maja 2018, 17:09
Zajmuję się: FA, ŚW, ŚR

Napisano: 03 sty 2019, 21:07

Wysyłamy, ponieważ jego zaległości alimentacyjne nie ważne czy to względem organu właściwego wierzyciela czy wierzycielki stanowią równowartość co najmniej 3 świadczeń okresowych. W kodeksie karny nie jest napisane, że są to zobowiązania względem świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego.
oliwia19
Starszy referent
Od: 21 cze 2016, 13:24
Zajmuję się:

Napisano: 07 sty 2019, 9:07

A co w przypadku dłużnika, na którym ciąży obowiązek płacenia alimentów na dzieci od czerwca 2018r? Pani ma fundusz od października 2018r. Czy w takim wypadku wysyłać zawiadomienie ?
NowaFA2018
Referent
Od: 14 cze 2018, 16:51
Zajmuję się: FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x