wysokość dodatku dla zarzadcy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 20 kwie 2021, 11:40

Witam, Powstał u nas pewien problem a mianowicie czy kwota dodatku którą wyliczył program jest dobra. Pani składająca wniosek wynajmuje mieszkanie od gminy. Osobno opłaca wodę i ścieki. My licząc wydatki sumujemy czynsz oraz wodę i ścieki. Kwota dodatku, która przekazywana jest do gminy jest wyższa niż kwota czynszu jaką ma do zapłaty wnioskodawca. W związku z tym gmina ma problem bo zostaje im nadpłata i chcą abyśmy my przyznawali kwotę dodatku w wysokości czynszu. Czy my robimy prawidłowo ? Czy gmina musi zwrócić nadpłatę wnioskodawcy ?
sylwia1
Praktykant
Od: 29 sty 2021, 11:40
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe i energetyczne

Napisano: 20 kwie 2021, 13:18

sylwia1 pisze:
20 kwie 2021, 11:40
Witam, Powstał u nas pewien problem a mianowicie czy kwota dodatku którą wyliczył program jest dobra. Pani składająca wniosek wynajmuje mieszkanie od gminy. Osobno opłaca wodę i ścieki. My licząc wydatki sumujemy czynsz oraz wodę i ścieki. Kwota dodatku, która przekazywana jest do gminy jest wyższa niż kwota czynszu jaką ma do zapłaty wnioskodawca. W związku z tym gmina ma problem bo zostaje im nadpłata i chcą abyśmy my przyznawali kwotę dodatku w wysokości czynszu. Czy my robimy prawidłowo ? Czy gmina musi zwrócić nadpłatę wnioskodawcy ?
Ja w swoim programie w takim przypadku robię "podział czynszu" tam wpisuję oddzielnie kwoty za czynsz, wodę i ścieki. Program nalicza mi dodatek proporcjonalnie dla każdego wprowadzonego wydatku. U mnie Gmina twierdzi, że nie może wypłacać nadpłaty :oops:
Milkafr
Praktykant
Od: 24 kwie 2017, 13:57
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne
Starszy inspektor

Napisano: 21 kwie 2021, 11:51

No właśnie u nas Gmina też ma ogólnie z tym problem. Ale pytanie czy my możemy dzielić dodatek.... w ustawie jest napisane, że dodatek otrzymuje zarządca i skoro wychodzi tyle to tyle musi dostać tak na moje, ale jeśli jest nadpłata to Gmina podobno nie może zaliczyć tego na poczet kolejnego czynszu więc nie wiem co jest prawidłowe. A Na jakim programie pracujesz ?
sylwia1
Praktykant
Od: 29 sty 2021, 11:40
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe i energetyczne

Napisano: 21 kwie 2021, 18:45

sylwia1 pisze:
21 kwie 2021, 11:51
No właśnie u nas Gmina też ma ogólnie z tym problem. [...] dodatek otrzymuje zarządca i skoro wychodzi tyle to tyle musi dostać tak na moje, ale jeśli jest nadpłata to Gmina podobno nie może zaliczyć tego na poczet kolejnego czynszu więc nie wiem co jest prawidłowe.
Tak naprawdę gmina może całkiem sporo. Nie ma, myślę, problemu w przeniesieniu nadwyżki na następne miesiące. Trzeba tylko chcieć, a im się nie chce. Najprościej zrzucić problem na inną instytucję. Stary trick.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 22 kwie 2021, 7:13

sylwia1 pisze:
21 kwie 2021, 11:51
No właśnie u nas Gmina też ma ogólnie z tym problem. Ale pytanie czy my możemy dzielić dodatek.... w ustawie jest napisane, że dodatek otrzymuje zarządca i skoro wychodzi tyle to tyle musi dostać tak na moje, ale jeśli jest nadpłata to Gmina podobno nie może zaliczyć tego na poczet kolejnego czynszu więc nie wiem co jest prawidłowe. A Na jakim programie pracujesz ?
Ja pracuję na programie firmy Zeto - Pumie ;)
Milkafr
Praktykant
Od: 24 kwie 2017, 13:57
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne
Starszy inspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x