Wysokość pomocy pieniężnych zgodnie z obwieszczeniem - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 27 maja 2024, 7:33

Jak rozwiązujecie kwestie przyznawania pomocy pieniężnych na usamodzielnienie i zagospodarowanie w przypadku, gdy usamodzielniany wychowanek złoży wniosek w maju, a decyzja zostanie wydana w czerwcu?
Stosujecie wtedy dotychczasowe wysokości świadczeń zgodnie z obwieszczeniem z 27 marca 2023 r., czy też te z nowego obwieszczenia z 24 marca 2024 r., które obowiązują od czerwca br.?
pcprowiec
Praktykant
Od: 07 lis 2017, 11:27
Zajmuję się: Decyzje administracyjne.

Napisano: 27 maja 2024, 7:47

ja mam właśnie taki przypadek i wydam decyzję w czerwcu z nowa kwota - stan prawny na dzień wydania decyzji - tak to zastosuje
TOMASZ18
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:42
Zajmuję się:

Napisano: 27 maja 2024, 10:33

pcprowiec pisze:
27 maja 2024, 7:33
Jak rozwiązujecie kwestie przyznawania pomocy pieniężnych na usamodzielnienie i zagospodarowanie w przypadku, gdy usamodzielniany wychowanek złoży wniosek w maju, a decyzja zostanie wydana w czerwcu?
Stosujecie wtedy dotychczasowe wysokości świadczeń zgodnie z obwieszczeniem z 27 marca 2023 r., czy też te z nowego obwieszczenia z 24 marca 2024 r., które obowiązują od czerwca br.?
Wszystko zależy od terminu płatności. Jeśli planujesz je wypłacić jeszcze w maju to wg starego obwieszczenia, jeśli zaś będziesz wypłacać w czerwcu to wg nowego rozporządzenia - pomimo wydawania decyzji w maju (rozpatrujesz sprawę na korzyść klienta).
Ja zawsze w takiej sytuacji proszę wychowanka, aby się wstrzymał ze złożeniem wniosku bo od tego i tego dnia będzie mu przysługiwało więcej kasy.
Grzegorz_I
Stażysta
Od: 31 lip 2018, 12:28
Zajmuję się: Piecza zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x