Witajcie,
Chciałbym poradzić się Was Drodzy Specjaliści,
otóż dostałem z MOPS-u wezwanie na wywiad alimentacyjny, gdyż mój ojciec ubiega się o jakaś pomoc w OPS. Nadmieniam, że rodzice są po rozwodzie, ojciec ma zasądzone na mnie i brata alimenty, z których nigdy się nie wywiązywał, w związku z czym mama zawsze pobierała alimenty z ZUS, potem z zaliczki alimentacyjnej a teraz pobiera jedynie na młodszego brata alimenty z FA. Podkreślam, że pomimo zasądzonych alimentów ojciec nie wpłacił na nas ani grosza!
Ja jestem pełnoletni , obecnie nie podejmuje nauki, rozpocząłem prowadzenie własnej działalności gospodarczej, więc na razie mam więcej strat niż zysków.
I moje pytanie jest takie, czy mogę odmówić tego wywiadu alimentacyjnego, z ojcem nie chcę mieć nic wspólnego, tak jak on nie chciał mieć nic wspólnego ze swoimi dziećmi! Nie chcę podawać swojej sytuacji ekonomicznej, zawodowej, finansowej i osobistej, bo ojciec będzie miał wgląd do tych informacji.
Jakie konsekwencje prawne grożą mi za odmowę wywiadu i co w takiej sytuacji może uczynić OPS który wystąpił o ten wywiad???
Bardzo proszę o udzielenie mi informacji