po raz kolejny dostaje pismo - prośbe z PCPR o przeprowadzenie wywiadu u biologicznego ojca dziecka (mieszka na moim terenie) i dołączenie wszelkich dokumentów o sytuacji tej osoby oraz o dołączenie prośby o zwolnienie z obowiazku odpłatnosci . Czy przeprowadzenie tego wywiadu leży w gestii OPSów? Pytałam prawnika, twierdzi że to zadanie PCPR, ja już nie wiem co mam odpowiadać i odpisywać bo tych próśb napływa coraz więcej, mam swoje obowiązki, dlaczego mam wyręczać pracownika PCPR???? Jak jest u WAS?
Nie chodzi o spychologię, ale naprawdę mamy co robić...
Też dostaję takie pisma - faxem - i odpowiadam w ten sposób (też faxem):
W odpowiedzi na pismo, znak i data jak wyżej, dotyczące przeprowadzenia wywiadu środowiskowego (częć V) u Pani ... , zam.: ... , w związku ze złożonym przez ww. wnioskiem o przyznanie pomocy pieniężnej na usamodzielnienie pełnoletniego wychowanka rodzinnej pieczy zastępczej – Ośrodek Pomocy Społecznej w ... uprzejmie informuje, że:
W załączniku nr 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 8 czerwca 2012 r. w sprawie rodzinnego wywiadu środowiskowego (Dz.U. z 2012 r. poz.712) określone zostały wzory kwestionariusza wywiadu, a w szczególności: „Część V – dotyczy osób ubiegających się o pomoc pieniężną na usamodzielnienie, pomoc pieniężną na kontynuowanie nauki”. Punkt 7 objaśnień do kwestionariusza wywiadu mówi, że: „W przypadku osoby ubiegającej się o przyznanie pomocy pieniężnej na usamodzielnienie lub pomoc pieniężną na kontynuowanie nauki pracownik socjalny powiatowego centrum pomocy rodzinie wypełnia część V kwestionariusza wywiadu”.
W związku z powyższym uznać należy, że przeprowadzenie części V kwestionariusza wywiadu nie należy do kompetencji pracownika socjalnego tut. Ośrodka.
dzięki,
w tym przypadku chodzi o wywiad u ojca biologicznego, z tego co wiem u tych osób nie przeprowadza sie wywiadów, pcpr powinny wezwać osobę aby przedstawiła swoją sytuacje
Art. 107 uops - Wywiad środowiskowy przeprowadza się u osób i rodzin korzystających lub ubiegających się o świadczenia z pomocy społecznej w celu ustalenia ich sytuacji osobistej, rodzinnej, dochodowej i majątkowej oraz u osób, o których mowa w art. 103.
Brak więc podstaw prawnych do przeprowadzenia rodzinnego wywiadu środowiskowego.