Wywiad i oświadczenie- co z DM? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 25 lis 2014, 13:44

W czasie wywiadu nie był obecny jeden członek rodziny. Zgłosił się innego dnia w Ośrodku i złożył oświadczenie majątkowe. Napisał, że jego miejscem zamieszkania jest adres zameldowania jednak dopisał, że nie zawsze tam przebywa.

Co w takim razie z DM?
Gosia14

Napisano: 25 lis 2014, 21:27

Nie należy oczekiwać, że w wyznaczonym dniu i godzinie wszyscy będą czekać na urzędnika. Nie należy też oczekiwać, że wszyscy będą co dzień w domu. W sumie jak widzę nie znaleźliście nic, co by przeszkadzało dodatkowi.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 26 lis 2014, 10:54

Mam podobną sytuację tylko, że córka wnioskodawczyni miała się stawić w MOPSie (już po wywiadzie) w celu określenia faktycznego miejsca zamieszkania i nie stawiła się do dnia dzisiejszego. Pani ta wpisuje ją w deklarację ponieważ bez niej nie dostałaby DM. Córka nie jest zarejestrowana w UP matka za nią pisze oświadczenie. W wywiadzie oświadczyła, że córka poszukuje pracy i przebywa m w miejscowości X ale przyjeżdża do domu. Kombinowała ze śmieciami ponieważ w dniu składania wniosku płaciła za 2 osoby ale zaraz po wywiadzie przyszła do Gminy i złożyła korektę deklaracji śmieciowej (cofnęła się o miesiąc )płaci za 3 os. Wezwałam ją do wyjaśnienia rozbieżności ale nie wiem czy to coś da. Zastanawiałam się czy mogę podciągnąć zachowanie córki (chodzi mi o nie stawienie się w MOPS) jakoby uchylała się od złożenia oświadczenia o stanie majątkowym :?: ;)
Gość

Napisano: 26 lis 2014, 22:01

Jeśli dostali wcześniej wiadomość, że będaąwymagane oświadczenia i to pod rygorem utraty dodatku, to można. Jeśli tak nie było dokładnie, to szanse powodzenia maleją, ale zaryzykować zawsze można.
Można też skorzystać z przepisu 7.3.2 ustawy.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x