Wywiad środowiskowy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 03 lut 2025, 9:27

Hej, chciałabym abyście podpowiedzieli mi, co w przedstawionej ponieżej sytuacji powinnam zrobić:

Pani składa wniosek o DM, w składzie rodziny tylko ona i dziecko, deklaruje że utrzymuje się ze świadczeń rodzinnych, pomocy od rodziny, nie pracuje bo dziecko onkologicznie chore. MĄŻ użycza jej 50 metrów domu, nie są w separacji, nie ma alimentów zasądzonych, na umowie użyczenia kwota najmu 3350zł msc i 950 zł za opłaty.
W świadczeniach rodzinnych funkcjonują jako rodzina.
Wywiad? Przed wywiadem zawiadomienie o tym, że zostanie przeprowadzony?
Co na wywiadzie?
Jaki powód odmowy miałby być?
Dziękuję za każdą odpowiedź
Izabela.em
Praktykant
Od: 24 wrz 2024, 14:14
Zajmuję się: DM

Napisano: 03 lut 2025, 13:40

Przede wszystkim to nie jest umowa użyczenia. Przy umowie użyczenia masz bezpłatne używanie, więc nie może być kwoty najmu. Opłaty uiszczane do administracji już tak bo to mogą być zwykłe koszty utrzymania rzeczy użyczonej. Zobacz sobie art. 710 i 713 kodeksu cywilnego - dotyczy to umowy użyczenia. Opłata za najem mogłaby być gdyby to była umowa najmu.

A czy Mąż również mieszka w tym samym domu? Ja bym przede wszystkim zrobiła wywiad. Świadczenia rodzinne mają trochę inne pojęcie gospodarstwa domowego, więc tym bym się nie sugerowała. Wyślij zawiadomienie, że chcesz przeprowadzić wywiad, umów się i dowiedz się na wywiadzie czy Pan tam mieszka, jakie mają dokładnie stosunki. Miałam kiedyś taką sytuację, że Pani męża nie wykazywała, a po wywiadzie się okazało, że on w tygodniu mieszka bliżej pracy, a w weekend mieszka z nimi, dokłada się do opłat z wszystkiego korzysta, nawet śpi z Panią w łóżku :) po wywiadzie wezwałam Pana do napisania oświadczenia i dostarczenia dokumentów o dochodach. Decyzja była wydana z mężem w składzie rodziny.

Nie wiem czy są tu podstawy do odmowy. Chyba, że z dysproporcji po wywiadzie jeśli się okaże, że Pani ma 1000 zł dochodu miesięcznie, a za mieszkanie płaci 4300 zł? Skąd ma pieniądze na opłaty? a gdzie jeszcze życie...
Ivy_91
Praktykant
Od: 06 mar 2024, 9:22

Napisano: 03 lut 2025, 14:35

Faktycznie przepraszam, jest to umowa najmu a nie użyczenia.
Z tego co wiemy, to Zarządca lokalu a tym samym mąż wnioskodawczyni mieszka normalnie w tym domu, co więcej jest właścicielem firmy i ma na tyle duże dochody, że nie składają wniosku jako rodzina, tylko wymyślili sobie ten wynajem...
Izabela.em
Praktykant
Od: 24 wrz 2024, 14:14

Napisano: 03 lut 2025, 14:59

To tylko wywiad. I jeśli pracownik przeprowadzający wywiad udowodni, że mieszkają i żyją razem to wtedy wezwać Pana o dostarczenie dochodów i na tej podstawie wyliczyć dodatek. Z jego dochodami. Chyba że nie doniosą dokumentów potwierdzających jego dochód w terminie to wtedy odmowa za niedoniesione dokumenty :D Jeszcze wtedy ważne kto jest właścicielem domu, bo może Pan musi być wnioskodawcą. Za mało danych na ten moment. Po wywiadzie będziesz wiedziała więcej
Ivy_91
Praktykant

Napisano: 04 lut 2025, 12:01

ciekawa jestem, czy w tej sytuacji w ramach prowadzonego postępowania dowodowego moglibyśmy zażądać potwierdzenia zapłaty podatku od wynajmu :> :>?, a potwierdzenia płatności od tej kobiety masz, że faktycznie płaci za media wynajmującemu? i odstępne?
Wywiad oczywiście też.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 04 lut 2025, 12:13

Mieliśmy jakiś rok temu szkolenie, na którym Pan powiedział że tak naprawdę na podstawie naszej ustawy możemy zażądać każdego dokumentu. Oczywiście związanego ze sprawą ;) więc myślę, że w tym przypadku można zażądać potwierdzenia zapłaty podatku
Ivy_91
Praktykant

Napisano: 04 lut 2025, 15:10

Ivy_91 pisze:
03 lut 2025, 14:59
To tylko wywiad. I jeśli pracownik przeprowadzający wywiad udowodni, że mieszkają i żyją razem to wtedy wezwać Pana o dostarczenie dochodów i na tej podstawie wyliczyć dodatek. Z jego dochodami. Chyba że nie doniosą dokumentów potwierdzających jego dochód w terminie to wtedy odmowa za niedoniesione dokumenty :D Jeszcze wtedy ważne kto jest właścicielem domu, bo może Pan musi być wnioskodawcą. Za mało danych na ten moment. Po wywiadzie będziesz wiedziała więcej
Kolejne z serii moich pytań jako świeżaka w DM...można żądać od męża wnioskodawczyni jakichkolwiek dokumentów? Nie ma w DM zasady, że to strona dostarcza wszelkich zaświadczeń, oświadczeń i dodatkowych dokumentów, chociaż dotyczą one innych osób wchodzących w skład gospodarstwa domowego?
gopsbasia
Referent
Od: 06 kwie 2021, 8:15
Zajmuję się: ŚW,CP,DO,ZG

Napisano: 04 lut 2025, 15:36

Dokumentów żądasz od wnioskodawcy.
Od męża możesz wziąć oświadczenie majątkowe podczas wywiadu.
Wredotny
Stażysta
Od: 30 sie 2024, 8:29
Zajmuję się: Niczym

Napisano: 04 lut 2025, 15:38

Ivy_91 pisze:
04 lut 2025, 12:13
Mieliśmy jakiś rok temu szkolenie, na którym Pan powiedział że tak naprawdę na podstawie naszej ustawy możemy zażądać każdego dokumentu. Oczywiście związanego ze sprawą ;) więc myślę, że w tym przypadku można zażądać potwierdzenia zapłaty podatku
No i to mi się podoba! Sprawa będzie załatwiona :D :D :D
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x