Wywiad środowiskowy i nowe okoliczności do poprzedniej decyz - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 30 paź 2018, 14:59

Przeprowadziłam wywiad środowiskowy u rodziny, w której podejrzewaliśmy zatajenie faktycznych dochodów. Pan od 2013 roku podaje we wnioskach dochód rzędu 300zł łącznie na 3 msc. lub całkowity brak dochodu a prawdopodobnie pracuje jako kierowca za granicą.
Podczas wywiadu okazało się, że w 2017 r. zakupili dwa auta (łączna wartość około 30.000 zł). Teraz chcę wydać decyzję odmowną z powodu rażącej dysproporcji (skoro stać ich na spłacanie i utrzymywanie aut) ale czy mogę wszcząć postępowanie do wcześniejszego wniosku skoro na jaw wyszły nowe okoliczności?
AKukulka
Praktykant
Od: 18 sty 2018, 12:44
Zajmuję się: Biuro Zasobów Mieszkaniowych i Windykacji

Napisano: 31 paź 2018, 8:44

AKukulka pisze:prawdopodobnie pracuje jako kierowca za granicą.
Musisz mieć jakieś dowody na to, jeśli chcesz to użyc w uzasadnieniu decyzji
AKukulka pisze: z powodu rażącej dysproporcji
Rażącą dysproporcję trudno udowodnić, a tym bardziej dobrze uzasadnić. Nie zdarzyło mi się, aby SKO utrzymało w mocy taką decyzję. Zawsze mieli jakieś "ale"... Ale nie mówione, że Tobie się nie uda :D
AKukulka pisze:w 2017 r. zakupili dwa auta
a czy w tym czasie korzystali z DM? Jesli okazałoby się, że te auta kupili w tych 3 miesiącach, które uwzględniane są do dochodu to jak najbardziej wznowiłabym postepowanie. Musieliby udowodnić skąd wzięli kase na zakup aut. Nawet jeśli to byłaby darowizna od kogoś, to też nalezy wliczyć do dochodu.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 31 paź 2018, 9:20

Korzystają z dodatku mieszkaniowego od 2013 r. Na zakup jednego auta wzięli kredyt, drugi zakupili z pieniędzy, które dostała córka na 18 urodziny. Wezwac ich do przedstawienia umowy kupna aut?
AKukulka
Praktykant

Napisano: 31 paź 2018, 9:44

AKukulka pisze:Wezwac ich do przedstawienia umowy kupna aut
Ja tak bym zrobiła. Tylko tak: kredytu nie wliczysz do dochodu ani pieniędzy z urodzin córki (a tak na marginesie: zabrać córce kasę z urodzin i kupić samochód :oops: ). Ale można dopytywać skąd mają kasę na spłatę rat. Nawet jeśli ktoś im spłaca, to 3-miesięczną ratę wliczyłabym jako dochód z 3 miesięcy.
Maxima
VIP

Napisano: 31 paź 2018, 10:27

Pan śmie napisać na oświadczeniu składanym pod odpowiedzialnością karną, że zarabia 100 zł miesięcznie... To, że kupili samochód za kasę z 18-tki córki też śmierdzi na kilometr. Bezczelność, która pewnie zostanie bezkarna, a my wiele nie możemy, nie mamy instrumentów do walki z jawnymi oszustami. Swoją drogą kasa z 18-tki to dochód.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 31 paź 2018, 11:30

Podpytałam o spłatę kredytu-płacą z bieżących dochodów. Żadnych zaległości w bieżących rachunkach nie mają. Jeden samochód użytkuje właśnie córka. W sumie nie mają szczególnej potrzeby posiadania i utrzymywania dwóch aut - wszyscy członkowie rodziny uczą się/pracują na miejscu oraz oświadczyli o dobrym stanie zdrowia.
Przeglądałam już orzeczenia, znalazłam to: II SA/Bd 376/13
AKukulka
Praktykant

Napisano: 06 lis 2018, 11:38

Krwawa pisze:Swoją drogą kasa z 18-tki to dochód.
Osobiście nie wliczałabym tego jako dochód. To przy każdym wniosku powinniśmy brać pod uwagę datę urodzin członków rodziny, pytać czy nie dostali przypadkiem kasy na urodziny... ;) bo sami by nie wpadli aby do podać do dochodu.
Maxima
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x