Mam pytanie o pomoc w postaci zasiłku na lekarstwa. W styczniu złożyłem wniosek na początku miesiąca, wywiad był po paru dniach i około 15-go odebrałem decyzję. Na początku lutego złożyłem kolejny wniosek o pomoc finansową na zakup lekarstw, związanych z chorobą ciągłą. Liczyłem na szybki wywiad i decyzję, żebym mógł wykupić potrzebne mi lekarstwa, bo dopiero po odebraniu decyzji mogę wykupić lekarstwa na fakturę, żeby data zakupu była późniejsza, niż decyzji. Nic z tego nie wyszło, usłyszałem, że wywiad może być zrobiony dopiero po miesiącu od poprzedniego. Nie rozumiem, na jakiej podstawie tak się dzieje, przecież wniosek na luty to odrębne postępowanie, nie mające związku z poprzednim. Kiedyś byłem u prawnika i on twierdził, że mimo wniosku o to samo, są to odrębne postępowania, z odrębnym wywiadem i decyzją, więc żadnych miesięcznych terminów nie ma.
Ktoś napisze, jak to jest? Na logikę, miesięczna ważność pierwszego wywiadu nie blokuje wykonania drugiego wywiadu w kolejnym miesiącu.