Wznowienie wypłat dodatku mieszkaniowego - TERMINY (kpa, czy ustawa o dodatkach) - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 13 wrz 2022, 11:24

Witam.
Mam pytanie odnośnie wznowienia wypłat dodatku mieszkaniowego.
Czy termin 3 miesięcy na uregulowanie zaległości liczymy od daty wydania decyzji wstrzymującej wypłatę dodatku mieszkaniowego, czy od dnia odebrania decyzji wstrzymującej przez wnioskodawcę?

Np. 3-miesięczny termin od daty wydania decyzji minął 7 września, a od zarządcy otrzymałam informację, że klientka dopłaciła brakującą kwotę DO 12 WRZEŚNIA.
Na potwierdzeniu odbioru decyzji widnieje data 12.06.2022r., tj.zgodnie z KPA termin mija 12.09.22r., ale nasza ustawa mówi inaczej :)
Może miał ktoś podobny przypadek?
wysoczanka
Stażysta
Od: 18 sie 2020, 15:48
Zajmuję się: Dodatkami mieszkaniowymi

Napisano: 13 wrz 2022, 11:31

11. W wypadku stwierdzenia, że osoba, której przyznano dodatek mieszkaniowy, nie opłaca na bieżąco należności za zajmowany lokal mieszkalny, wypłatę dodatku mieszkaniowego wstrzymuje się, w drodze decyzji administracyjnej, do czasu uregulowania zaległości. Jeżeli uregulowanie zaległości nie nastąpi w ciągu 3 miesięcy od dnia wydania decyzji, o której mowa w zdaniu pierwszym, decyzja o przyznaniu dodatku mieszkaniowego wygasa. W wypadku uregulowania należności w terminie określonym w zdaniu drugim wypłaca się dodatek mieszkaniowy za okres, w którym wypłata była wstrzymana.
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 13 wrz 2022, 11:36

Brodafix, dziękuję za odpowiedź. Znam ten artykuł, ale chodzi mi o "odstępstwa"....może jakieś wyroki sądu, bo jednak terminy z reguły liczy się od daty otrzymania pisma/decyzji.
wysoczanka
Stażysta
Od: 18 sie 2020, 15:48
Zajmuję się: Dodatkami mieszkaniowymi

Napisano: 13 wrz 2022, 11:48

Brodafix, dziękuję za odpowiedź. Znam ten artykuł, ale chodzi mi o "odstępstwa"....może jakieś wyroki sądu, bo jednak terminy z reguły liczy się od daty otrzymania pisma/decyzji.
przepis jest jasno sprecyzowany , z tego co wiem nie ma tu odstępstw
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x