Z wrażenia zaniemówiłam - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 29 lis 2013, 13:28

Dłużnik z kategorii konfliktowych, bardzo negatywnie nastawiony do dziecka, wymusza informacje o podanie adresu szkoły dziecka, oczywiście nie podałam bo boję sie o to dziecko, ale...czy ma do tego prawo? Oczywiście ja twierdze ze nie, zasłaniałam sie ochrona danych itp ale jak Wy myslicie?
~Anita

Napisano: 29 lis 2013, 13:32

moim zdaniem dobrze zrobiłas, jak chce takich informacji niech skontaktuje się z matką dziecka
~grazyna

Napisano: 29 lis 2013, 14:17

No tez tak myslę ale on krzyczał że przeciez jest stroną bo jest ojcem i musze mu powiedzieć
~Anita

Napisano: 29 lis 2013, 14:22

dłużnik ma wgląd do swoich akt, a zaświadczenie ze szkoły jest w aktach wierzycielki więc ja bym mu nie dała.
~Elka

Napisano: 29 lis 2013, 14:24

pozatym w tym przypadku ani on nie jest stroną ani ojcem skoro nie wie gdzie jego dziecko chodzi do szkoły.
lol
~Elka

Napisano: 29 lis 2013, 14:30

Elka to nie jest czasami takie proste. Czasami mamusia tak zrobi, że ojciec niczego się nie dowie, a dziecko tak jest nastawione do tatusia, że na oczy nie chce go widzieć. Tatuś jest traktowany jako skarbonka.
Informacji takich bym nie udzielił co nie oznacza, że nie ma on do nich prawa.
~Elmer

Napisano: 29 lis 2013, 16:24

Tutaj sprawa jest bardziej skomplikowana, zresztą to wszystko dzisiaj było z zaskoczenia, teraz jak ochłonełam to moze też bym cos sensownego i dosadnego mu powiedziała, ale on krzyczał jakimis wyuczonymi regułkami a mi po prostu w pewnym momencie zabrakło argumentów. Facet cały czas twierdzi ze nie jest ojcem, odwołuje sie z tego powodu od WSZYSTKICH moich decyzji, ja mu na to ze dla mnie wiążący jest wyrok itp, i on to wykorzystał dzisiaj twierdząc że skoro jest ojcem i nie jest pozbawiony praw to ja mu muszę udostępnic ten adres, ech szkoda gadać
~Aneta

Napisano: 29 lis 2013, 16:47

w postępowaniu dot. ustalenia prawa do FA dłużnik nie jest stroną - nawet jak by bardzo chciał

\"O tym, kto jest stroną postępowania w sprawie przyznania świadczeń z funduszu alimentacyjnego, rozstrzygają przepisy ustawy oraz, stosownie do art. 25 ustawy, przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego. Art. 28 kpa stanowi, że stroną jest każdy, czyjego interesu prawnego lub obowiązku dotyczy postępowanie albo kto żąda czynności organu ze względu na swój interes prawny lub obowiązek. Ponieważ istnienie interesu prawnego nie może być rozpatrywane w oderwaniu od konkretnego postępowania administracyjnego, rozstrzygnięcie, czy skarżącemu jako dłużnikowi alimentacyjnemu przysługuje status strony, musi uwzględniać specyfikę postępowania w sprawie przyznania świadczeń z funduszu alimentacyjnego.

Niewątpliwie stroną takiego postępowania jest osoba uprawniona, ponieważ art. 15 ust. 1 ustawy stanowi, że ustalenie prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego oraz ich wypłata następują odpowiednio na wniosek osoby uprawnionej lub jej przedstawiciela ustawowego, zaś ustawa nakłada na wnioskodawcę obowiązki związane z wykazaniem uprawnienia do otrzymania świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Natomiast przepisy rozdziału 4 ustawy zatytułowanego \"Zasady i tryb postępowania w sprawach przyznawania i wypłacania świadczeń z funduszu alimentacyjnego\" nie przewidują aktywnej roli dłużnika alimentacyjnego w toczącym się postępowaniu o przyznanie świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Co więcej art. 27 ust. 7 pkt 1 ustawy nakazuje organowi właściwemu wierzyciela jedynie przekazać dłużnikowi alimentacyjnemu informację o przyznaniu osobie uprawnionej świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Takie sformułowanie ustawy jednoznacznie wskazuje, że dłużnik alimentacyjny nie jest stroną postępowania w przedmiocie przyznania osobie uprawnionej świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Gdyby bowiem ustawa uważała dłużnika alimentacyjnego za stronę takiego postępowania, przepis art. 27 ust. 7 pkt 1 ustawy byłby zbędny, ponieważ stronie są doręczane wszystkie rozstrzygnięcia zapadające w sprawie i dlatego nie ma potrzeby przekazywania stronie odrębnej informacji o wydanym orzeczeniu.\"
~DD

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x