Zaczęło się - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 02 gru 2015, 11:12

Elmer, z tą skargą to nie taka prosta sprawa, przynajmniej dla mnie:(.Po to nie jest postanowienie tylko jakieś zarządzenie na które służy skarga w trybie art6. 767 §1 kpc na czynności komornika. Powinna czynić ona zadość wymaganiom pisma procesowego oraz określać zaskarżona czynność wraz z uzasadnieniem. I podlega opłacie sądowej:(.
Decyzje chcą oryginały:(.

"to ja też musiałam wysyłać zaświadczenie gminnej komisji wyborczej o wyborze na wójta"-tylko u mnie chcą oryginał albo wierzytelny odpis, ale wyłącznie uwierzytelniony przez notariusza, podobnie z decyzjami, jak kopie to uwierzytelnione przez notariusza
Anett07

Napisano: 02 gru 2015, 11:14

Elmer, mam do Ciebie inne pytanie, jeśli nie uzupełnię tych braków formalnych i sprawa zostanie bez nadania biegu, to czy mogę znów za jakiś czas wysłać ten wniosek o przyłączenie?
Anett07

Napisano: 02 gru 2015, 11:26

Anett- u nas uwierzytelnia radca prawny
gopsianka
Referent
Od: 07 kwie 2014, 13:27
Zajmuję się:

Napisano: 02 gru 2015, 11:30

nie masz wyjścia musisz składać skargę - przecież komornik wymaga rzeczy niemożliwych. W d..pie mu się pomieszało i tyle.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 02 gru 2015, 11:33

No właśnie tak mówili na szkoleniu, że albo uwierzytelnia notariusz albo radca prawny ale musi mieć upoważnienie z naszej art.12 i 8 b
Anett07

Napisano: 02 gru 2015, 12:47

"do czasu uzupełnienia powyższego, wyegzekwowane od dłużnika kwoty przekazywane będą zgodnie z art.1025 kpc z pominięciem organu właściwego wierzyciela"
Rozmawiałam z komornikiem, twierdzi, że egzekucja należności jest prowadzona wyłącznie na podstawie decyzji ostatecznej. Ja mówię ze przecież wysłaliśmy oryginalną ostateczną decyzje za nowy okres, ale z mojej decyzji nie wynika że jest ostateczna. Było napisane tylko w informacji że stała się ostateczna, a oni żądają odpowiedniej pieczątki na decyzji.
Czy Wy macie na decyzjach pieczątki że się uprawomocniła? Czy stała się ostateczna? I oczywiście musi to być osoba posiadająca takie uprawnienia żeby "pieczątkę" podpisać
Anett07

Napisano: 02 gru 2015, 13:01

Decyzja jest ostateczna, jak jest odebrana i nikt się od niej nie odwołał w terminie 14 dni. Komornik musi mieć oryginały, więc sobie zostaw kopię, a jemu oddaj tą podpisana lub zwrotkę z poleconego. Jest przepis, że nasze decyzje nie wymagają nadania klauzuli wykonalności. To chyba ta jeg podstawa. i art. 27 ...te nowe przepisy z naszej ustawy.
kon

Napisano: 02 gru 2015, 14:17

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Bogusia123

Napisano: 02 gru 2015, 14:19

Rzeczywiście się zaczęło, a miało być lepiej
Pimpuś

Napisano: 02 gru 2015, 14:36

Zamówcie pieczątkę "Decyzja ostateczna z dniem ..... data i podpis"
Jedno zdanie więcej we wniosku o przyłączenie się, że decyzja nie wymaga klauzuli wykonalności (art. 27 ust. 8a) i że działasz na prawach wierzyciela.
Sprawdź czy macie dobrą podstawę prawną we wniosku o przyłączenie się, bo chyba tu będzie "pies pogrzebany".
Tosia 3

Strona 2 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x