Olu - decyzje musisz faktycznie sama podjąć, ale masz prawo wiedzieć co i jak i tych informacji powinien udzielić Ci twój pracownik socjalny - masz do tego prawo a każdy pracownik socjalny ma tzw psi obowiązek informować o uprawnieniach i konsekwencjach.
Ale do rzeczy:
1. okoliczność że pracownik socjalny będzie musiał w związku z Twoim kolejnym wnioskiem (czy zmianą Twojej sytuacji) podjąć jakieś działania nie ma dla Ciebie (czy innego klienta) absolutnie żadnego znaczenia! Wiem że bywa różnie i ja też słyszałem o pracowniku socjalnym, który miał pretensje do klientki że w kolejnym miesiącu przyszła z kolejnym podaniem. Ale to nie Twój problem. Zmienia Ci się sytuacja = zgłaszasz, robi się zmiany w dokumentach i tyle (czasami wystarczą same oświadczenia złożone pod rygorem odpowiedzialności karnej).
2. czy masz podpisany kontrakt socjalny? powinnaś mieć bo ostatnio kładzie się na to spory nacisk. No więc jeśli masz taki kontrakt socjalny podpisany to ustawa o pomocy społecznej w art. 38 ust.4a mówi:
\"W przypadku podjęcia zatrudnienia przez osobę objętą kontraktem socjalnym pobierającą zasiłek okresowy, może być on wypłacany nadal niezależnie od dochodu, do dnia wynikającego z decyzji przyznającej zasiłek okresowy, nie dłużej jednak niż do 2 miesięcy od dnia, w którym osoba została zatrudniona.\"
....czyli teoretycznie, zaczynasz pracę od 1 lutego to max przez 2 miesiące (luty, marzec) masz prawo korzystać z zasiłku niezależnie od dochodu uzyskanego dzięki Twojej pracy.
3. nie bardzo rozumiem co to znaczy: zasiłek celowy do marca? miałaś chyba na myśli zasiłek okresowy?
Tak jak na wstępie - decyzja jest Twoja ale... chyba lepiej jak będziesz zawodowo aktywna, będziesz miała kontakt z innymi czynnymi zawodowo - wtedy zawsze łatwiej o kontakty i szukanie pracy.
Powodzenia
ps. i nie przejmuj się wpisami \"demonicznych\" Bartków i innymi podobnymi