zajęcie komornicze dodatku mieszkaniwego w programie sygnity - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 4    [ Posty: 32 ]

Napisano: 15 paź 2020, 9:28

brodafix pisze:
15 paź 2020, 7:54
Bardzo prosze o pomoc bo mam pierwszy przypadek. też pracuje w sygnity... pozdr.
co do sygnity to już trzeba zgłosić się po rozwiązanie do nich
jeśli chodzi o sygnity to oni zapytali mnie w jaki sposób chce wprowadzic zajecie do programu DM...... masakra, odbiłam się od ściany ;/
Cytrynka
Stażysta
Od: 05 gru 2018, 10:50
Zajmuję się: DM/KDR/ZP

Napisano: 15 paź 2020, 9:58

ale czy całą kwote dodatku przesyłacie komornikowi czy np. 60 % a reszte zarzadcy?
w zależności od wysokości zadłużenia
jeśli zadłużenie duże np. 4000 tysie to cały dodatek razem z ryczałtem tj. całość
jeżeli niewielkie no to różnicę trzeba wyliczyć
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 15 paź 2020, 10:08

brodafix pisze:
15 paź 2020, 9:58
ale czy całą kwote dodatku przesyłacie komornikowi czy np. 60 % a reszte zarzadcy?
w zależności od wysokości zadłużenia
jeśli zadłużenie duże np. 4000 tysie to cały dodatek razem z ryczałtem tj. całość
jeżeli niewielkie no to różnicę trzeba wyliczyć
A czy robisz jakąś decyzje z decyzji czy jak, że nagle nie przelewsz już zarządcy pieniędzy i czy informujesz o tym zarządce czy moze to pod rodo podlega... jestem Ci bardzo wdzięczna za każdą informację
Cytrynka
Stażysta

Napisano: 15 paź 2020, 10:09

jeśli chodzi o sygnity to oni zapytali mnie w jaki sposób chce wprowadzic zajecie do programu DM...... masakra, odbiłam się od ściany ;/
w taki żeby bieżące dodataki były przekierowane na konto komornika ;)
brodafix
Podinspektor

Napisano: 15 paź 2020, 10:21

A czy robisz jakąś decyzje z decyzji czy jak, że nagle nie przelewsz już zarządcy pieniędzy i czy informujesz o tym zarządce czy moze to pod rodo podlega... jestem Ci bardzo wdzięczna za każdą informację
nie robimy żadnych decyzji z decyzji. z tego co się orientuję ( ja się tym osobiście nie zajmuję) to w systemie koleżanki rozwiązały to w ten sposób, że tam gdzie się wprowadza zarządców , wprowadziły jako "nowego zarządcę" - komornika z oznaczenie że to komornik.
I teraz gdy przychodzi info od komornika ( a u nas jest tego ok 3 tys dłużników w miesiącu ;) ) sprawdzamy czy taki wnioskodawca ( który jest jednocześnie dłużnikiem) ma przyznany aktualnie dodatek mieszkaniowy. Jeśli ma to dodatki takie są przekierowywane na konto "nowego zarządcy" - komornika.
Robione to jest w sposób następujący:
wchodzisz po kolei w: wszystkie decyzje - wybierasz odpowiednią decyzję - plan wypłat - operacje - modyfikuj parametry realizacji-
brodafix
Podinspektor

Napisano: 15 paź 2020, 10:29

nawet nie wiesz jak mi pomogłaś... dziękuje że są jeszcze dobrzy ludzie tacy jak TY ;)
Cytrynka
Stażysta

Napisano: 15 paź 2020, 10:31

w parametrach realizacji wprowadzasz następująco:
dzień planowanej wypłaty zostaje bez zmian,
kwota wypłaty- tu wprowadzasz odpowiedni kwotę dodatku mieszkaniowego
rodzaj odbiorcy - wprowadzasz komornika ( którego wcześniej dodałaś do listy zarządców !!
sposób realizacji - wybierasz jaki chcesz
zmiana dla wszystkich wypłat- tu jak dasz ptaszek to bedzie dla wszytkich dodatków do końca przyznanych daną decyzją ( jak odznaczysz to wtedy możesz wybrać tylko jeden konkretny miesiąć
czy usługa - tu zostaje bez zmian
gotowe dajesz akceptuj i od tej pory odbiorca zostaje w systemie zmieniony
bez konieczności robienia decyzji z decyzji 8-)
brodafix
Podinspektor

Napisano: 15 paź 2020, 10:38

jeżeli chodzi o udzielanie informacji zarządcy to on nie jest stroną postępowania
zgodnie z przepisami musi otrzymać decyzję o przyznaniu dodatku jednakże na dalszym etapie (w przypadku zajęcia komorniczego) informacji nie otrzymuje, no chyba ze sam zadzwoni i zapyta wtedy grzecznościowo jakąś informację otrzyma pewnie ;)
Strona tak jak napisałem, otrzymuje informację , żeby mogła podjąć odpowiednie kroki tj. żeby wiedziała, że dodatki już nie wpływają do zarządcy a w związku z tym nie rosło jej zadłużenie .
to wszystko są na razie doraźne rozwiązania ponieważ temat jest nowy i wymaga dalszej analizy i usprawniania w systemie.
myślę, że sygnity powinno wdrożyć jakieś rozwiązania bo chyba na dzień dzisiejszy nie mają :shock: :twisted:
brodafix
Podinspektor

Napisano: 15 paź 2020, 10:40

naprawde wielkie dzięki, tak tylko sie zastanawiam jeszcze czy jak całej kwoty w miesiacu nie zajmie komornik to reszte wysyłam zarządcy ? to by musiały iść dwie wypłaty dla jednego wnioskodawcy z podzieloną kwotą....

sygnity był Pan bardzo zdziwiony tematem... nie dostałam konkretnej informacji, kazał poszerzyć pytanie o co mi chodzi;))
Cytrynka
Stażysta

Napisano: 15 paź 2020, 10:43

naprawde wielkie dzięki, tak tylko sie zastanawiam jeszcze czy jak całej kwoty w miesiacu nie zajmie komornik to reszte wysyłam zarządcy ? to by musiały iść dwie wypłaty dla jednego wnioskodawcy z podzieloną kwotą....
tak dokładnie trzeba wtedy podzielić wypłatę: odpowiednią część wysyłasz dla komornika , resztę dla Strony
sygnity był Pan bardzo zdziwiony tematem... nie dostałam konkretnej informacji, kazał poszerzyć pytanie o co mi chodzi;))
wniosek taki , że temat musi być świeży choć przecież stary tak naprawdę :shock: :) ;)
pewnie się zajmą tematem skoro został zasygnalizowany
brodafix
Podinspektor

Strona 2 z 4    [ Posty: 32 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x