Już kiedyś pisałam na ten temat, ale teraz znam więcej szczegółów. Dom Pomocy Społecznej kupuje samochód dla mieszkańców 20 % wartości samochodu otrzymuje ze Starostwa jak wkład wlasny a pozostale 80 % otrzymujemy przelewem z PFRONU. Jak mam zaksięgować środki otrzymane z PFRONU? Proszę o pomoc, nigdy nie miałam do czynienia ze środkami z Pfronu.
...problem polega na tym, czy środki z PFRON idą budżetowo czy pozabudżetowo i tkwi po stronie PFRON, który formalnie jest państwowym funduszem celowym z osobowością prawną i powinien dać Wam środki w formie dotacji z PFRON. Ale jest z nimi jak jest.
Jeśli zrobili to pozabudżetowo to kolejny problem, ale księgowo wtedy na koncie 139/840 i potem dalej jak opisuje to art 41 UOR, cytuję:
środki pieniężne otrzymane na sfinansowanie nabycia lub wytworzenia środków trwałych, w tym także środków trwałych w budowie oraz prac rozwojowych, jeżeli stosownie do innych ustaw nie zwiększają one kapitałów (funduszy) własnych. Zaliczone do rozliczeń międzyokresowych przychodów kwoty zwiększają stopniowo pozostałe przychody operacyjne, równolegle do odpisów amortyzacyjnych lub umorzeniowych od środków trwałych lub kosztów prac rozwojowych sfinansowanych z tych źródeł;