Zalecenia pokontrolne
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne, 500+, dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne, fundusz alimentacyjny
- Kontakt:
Zalecenia pokontrolne
Witam, w trakcie kontroli zarzucono mi błąd. Mianowicie wnioskodawca zamieszkuje na terenie naszego miasta na ulicy X. W umowie z zakładem energetycznym znajduje się inny adres tj. miejscowość Y, ale wynika to z tego, że "po drodze" zgodnie z uchwałą miejscowość Y stała się ulicą X. Zmieniła się tylko nazwa, budynek stoi dalej, a wnioskodawca zamieszkuje w miejscu dostarczania energii. Kontrolujące kazały mi wstrzymać wypłatę dodatku i zobowiązać wnioskodawcę do podpisania nowej umowy. Tylko teraz moje pytanie, jak to ugryźć? Wezwać wnioskodawcę? Na jakiej podstawie? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi.
-
- VIP
- Zajmuję się:
Re: Zalecenia pokontrolne
Zależy, czy kontrolujące wiedziały o tej zmianie i wzięły to pod uwagę czy nie. Jeśli nie, to można nic nie robić. Co najwyżej (dla jasności) załączyć tu ni ówdzie kopię uchwały lub adnotację o uchwale, z podaniem miejsca publikacji.
Jeśli wiedziały i umyślnie napisały, to trudna sprawa i nie na ten post. Łatwiej chyba udowodnić, że nie jesteśmy wielbłądami.
Jeśli wiedziały i umyślnie napisały, to trudna sprawa i nie na ten post. Łatwiej chyba udowodnić, że nie jesteśmy wielbłądami.
-
- VIP
- Zajmuję się:
Jest sposób. Bez nowej umowy. Wystarczy, że gmina odmówi, a wnioskodawca odwoła się do SKO, a jeśli SKO nie naprostuje sprawy, to niech wnioskodawca kieruje ją do sądu. Skutek wydaje się murowany.
Alternatywnie można rozważyć problem z doradcą prawnym.
Tak czy owak uważam za niewłaściwe żądanie nowej umowy.
Alternatywnie można rozważyć problem z doradcą prawnym.
Tak czy owak uważam za niewłaściwe żądanie nowej umowy.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne, 500+, dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne, fundusz alimentacyjny
- Kontakt:
Problem w tym, że tłumaczyłam im na czym rzecz polega. Wiedzą, że jest uchwała i w odpowiedzi na pytania pokontrolne podałam im numer i datę. Niestety, przekazały Pani Skarbnik, że mamy wstrzymać wypłatę. Tak jak piszesz, chyba nie wygram z nimi tylko nie wiem na jakiej podstawie miałabym to wstrzymanie zrobić i czy wezwać kobietę czy od razu wszczynać postępowanie?
-
- VIP
- Zajmuję się:
Ja niestety też nie wiem. Chodzi mi jednak po głowie, że tamte kontrolerki wiedzą, a może i wasz radca.Gopsik28 pisze:nie wiem na jakiej podstawie miałabym to wstrzymanie zrobić
Też nie kojarzę podstawy, a po głowie mi chodzi by ewentualnie zaprosić, przeprosić i wytłumaczyć, że to nie nasza wina...Gopsik28 pisze:czy wezwać kobietę czy od razu wszczynać postępowanie?
Wychodzi, że to wina wnioskodawcy. Już dawno wiadomo, że „kto chce mieszkać na Bermudach, to musi ponosić konsekwencje”.

Gopsik28 pisze:czy od razu wszczynać postępowanie?

-
- VIP
- Zajmuję się:
PS.
Ponieważ może to dotyczyć też dodatku mieszkaniowego, to proponuję zapytanie zamieścić także na forum Dodatki mieszkaniowe. Może tam ktoś pomoże. Albo się dowie.
Ponieważ może to dotyczyć też dodatku mieszkaniowego, to proponuję zapytanie zamieścić także na forum Dodatki mieszkaniowe. Może tam ktoś pomoże. Albo się dowie.
-
- Praktykant
- Kontakt:
PCW dziękuję Ci bardzo!
Dalej, nie wiem co robić, ale podniosłeś/aś mnie duchu

Dalej, nie wiem co robić, ale podniosłeś/aś mnie duchu

Oprócz Zalecenia pokontrolne - Dodatek energetyczny przeczytaj również:
na jaki okres przyznawany jset DE
Sygnity nie przyznaje DE, mimo że DM przyznany
niepobrany DE a zgon świadczeniobiorcy
wzór oświadczenia wg. nowego KPA
DE a KPA
liczba osób
Może złożyć wniosek o de???
220 już ze zmianami
Jak wyliczyć stawkę za zużycie energi elektrycznej.
czy przyznajecie....
Podstawa prawna
zmiana dodatek energetyczny
Poprawcie mnie jeśli się mylę
dot. uzupełnienia danych
gra słów?
Nowe stawki dod. energetycznego