Zameldowanie osoby bezdomnej-cofnięcie zasiłku - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 10 cze 2016, 8:41

Dzień Dobry
Do mojego schroniska trafił klient, który miał decyzję o cofnięciu zasiłku.
Klient pochodzi z miasta X, w mieście Y został zameldowany na stałe w Niepublicznym Zakładzie pielęgnacyjno-opiekuńczym, 3 lata później został wymeldowany z tego miejsca i trafił do schroniska gdzie pobierał bezproblemowo zasiłek z tego OPS'u, po czasie OPS stwierdził, że nie będzie mu wypłacał zasiłku stałego. OPS argumentuje to tym, że fakt zameldowania w placówce nie rozstrzyga o właściwości miejscowej gminy do pomocy, gdyż wynika to z obowiązku meldunkowego celem potwierdzenia faktu pobytu osoby w miejscy, w którym się zameldowała.
Ktoś może spotkał się z podobną sytuacją?
Martyfly

Napisano: 10 cze 2016, 8:59

Mieliśmy jakiś czas temu taką sprawę. Osoba skierowana do DPS na terenie naszej gminy przez inną gminę. Po zamieszkaniu w DPS zameldowana tam na stałe. Następnie następuje tzw. usamodzielnienie (partnerka, zamieszkanie z nią bez meldunku), jednak związek ten się kończy i klient staje się osobą bezdomną. Wniosek o pomoc wpływa oczywiście do naszej gminy (ostatnie zameldowanie na pobyt stały, które miało miejsce w DPS).
Oczywiście występujemy o rozstrzygniecie sporu kompetencyjnego. Organ nadrzędny uznał właściwość gminy zgodnie z art. 101 ust 1 ustawy o pomocy społecznej (czyli ostatni stały meldunek bez względu na to czy był to meldunek w DPS) i płacimy za pana do dnia dzisiejszego.
grand

Napisano: 10 cze 2016, 9:09

Do jakiego organu występowaliście o rozstrzygnięcie sporu?
Martyfly

Napisano: 13 cze 2016, 9:48

Martyfly pisze:Do jakiego organu występowaliście o rozstrzygnięcie sporu?
Jeżeli się nie mylę było to SKO, ale nie jestem tego do końca pewny. Jednak nie w każdym przypadku tak będzie. Może to być również Sąd Administracyjny. Reguluje to art. 22 KPA.
grand

Napisano: 01 sie 2016, 19:14

Takimi sporami powinien zająć się właśnie Sąd Administracyjny.
Zapraszam na moją witrynę tabex
Michalkos75
Praktykant
Od: 01 sie 2016, 19:07
Zajmuję się:
Strona WWW: http://www.rzuce-palenie.pl

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x