Osoba ubiega się o dodatek mieszkaniowy. W akcie notarialnym jest zapis, iż darowała dom dla syna, a syn ustanawia dla niej dożywotnią bezpłatną służebność osobistą polegającą na prawie współkorzystania z całego budynku mieszkalnego. Czy mogę przyznać jej DM?
moim zdaniem, jesli jest zapis w akcie notarialnym to syn w tym wypadku jest włascicielem i może sie ubiegac o dodatek a ona moze tylko korzystac z pomieszczen...
w tym przypadku art. 2 ust 1 pkt 4 ustawy
Ludzie tyle już razy było tutaj o tym mówione - służebność jest jak najbardziej tytułem prawnym, bezpłatna oznacza, ze nie płaci czynszu, ale nie znaczy wcale że nie płaci za ogrzewanie, zużywaną wodę, energie elektryczna itd. należałoby to wyjaśnić czy ponosi koszty i wówczas możemy dopiero się do tego ustosunkować.
Służebność mieszkania stanowi tytuł prawny do zajmowania lokalu mieszkalnego (domu) ale nie uprawnia do ubiegania się o dodatek mieszkaniowy. Z samej istoty służebności wynika prawo uprawnionego do korzystania w określonym zakresie z cudzej rzeczy co oznacza że uprawniony nie jest obowiązany ponosić jakichkolwiek koszt na rzecz właściciela rzeczy obciążonej służebnością osobistą zatem dodatek tylko dla syna - cyt. Dodatki Mieszkaniowe Grażyna Manjura-Niśkiewicz (komentarze)
nie jest obowiązany ponosić - a jak ci napiszą, że ponosi? Bo mam takie przypadki i piszą w oświadczeniu, że osoba, której dożywotnio użyczono ponosi koszty utrzymania lokalu, i co?
Służebność jak rozumiem to nie jest pełne utrzymanie. Mający służebność co prawda nie płaci czynszu właścicielowi, ale trudno oczekiwać, że właściciel będzie ponosić (bez ograniczeń!) wszelkie opłaty niezależne od niego, w szczególności za wodę, śmieci, energię elektryczną. Sprawa ogrzewania wydaje się nieco dyskusyjna.
W takiej sytuacji opłaty niezależne od właściciela należałoby uznać do dodatku. Ogrzewanie też, na ile wnioskodawca się wykaże faktycznym obciążeniem.
ale tak właśnie napisałem - nieodpłatna służebność - nie ponosi wydatków z tytułu korzystania z lokalu czyli nie płaci czynszu właścicielowi który to czynsz należałby się właścicielowi jeżeli nie byłaby to służebność bezpłatna. Ale nikt nie powiedział że ma nie ponosić kosztów innych np kosztów zużywanych mediów i usług związanych z zamieszkiwaniem np dostawa sygnału z anteny zbiorczej itp. A z drugiej strony czy w te koszty nalezy wliczyć opłaty które właściciel ponosiłby nawet gdyby w lokalu nikt nie zamieszkiwał. Nie potrafię na to odpowiedzieć.
No właśnie, stąd moja wątpliwość co do ogrzewania. Wszystkie pozostałe koszty zdaje się są zależne od mieszkańca/ów i to nie tylko od faktu zaistnienia, ale zależne od ich mocno subiektywnie, więc powinni płacić.